El nostre blog

Publicado el dia

3 postres tradicionals catalans

Les arrels no s’han de perdre mai i menys si són tan bones com aquests postres tradicionals que us compartim a continuació. Avui us presentem tres receptes de dolços típics de la nostra terra. Perquè comptar amb una gastronomia tan bona i variada és tot un orgull!

Bunyols de vent

Ingredients:

  • 125 g de farina
  • 80 g de mantega
  • ¼ l d’aigua
  • Sucre
  • 3 ous
  • 1 mica de sal
  • 1 cullerada d’anís
  • Ratlladura de llimona
  • Oli de gira-sol

Preparació:

  1. Escalfem dins d’una cassola l’aigua, la mantega feta a bocins, una cullerada de sucre, un polsim de sal, la ratlladura de llimona i l’anís.
  2. Un cop arrenqui el bull, hi afegim la farina i ho barregem fins que es formi una massa. Llavors ho podem retirar del foc i ho deixem reposar.
  3. Preparem una paella amb oli de gira-sol i, un cop calent, hi fregim els bunyols. Els col·loquem d’un en un amb l’ajuda de dues culleres petites.
  4. Un cop fregits, els posem sobre paper absorbent i els arrebossem amb sucre.

Carquinyolis casolans

Ingredients:

  • 150 g d’ametlles crues amb pell
  • 160 g de sucre
  • 280 g de farina
  • 1 cullerada de llevat en pols
  • 1 cullerada d’anís
  • 1 culleradeta de canyella (opcional)
  • Ratlladura de llimona
  • 5 cl d’aigua
  • 1 ou
  • Rovell d’ou per envernissar els carquinyolis

Elaboració:

  1. Fem un volcà amb la farina i posem a dins tots els ingredients (excepte el rovell d’ou que serà per envernissar). Ho anem amassant tot fins que quedi una mescla que no s’enganxi.
  2. Amb aquesta massa, farem barres allargades d’uns 4 cm i les col·loquem sobre la safata del forn.
  3. Batem el rovell amb una cullerada d’aigua i, amb l’ajuda d’un pinzell, pintem els carquinyolis.
  4. Ho posem al forn, preescalfat a 180ºC, durant 14 min.
  5. Quan veiem que estan daurats, els retirem, els tallem en trossos d’un cm en forma diagonal i els posem 10 min. més fins que estiguin cruixents.

Un consell: per tallar-los, fes-ho amb un ganivet que no sigui de serra i donant-hi un cop sec.

Crema catalana

Ingredients:

  • 500 ml de llet sencera
  • 1 mica de canyella
  • Pela d’una llimona (sense la part blanca)
  • 4 rovells d’ou
  • 100 g de sucre
  • 20 g de midó de blat de moro

Preparació:

  1. Posem en una cassola la llet, la canyella i la pela de llimona. Un cop arrenqui el bull, apaguem el foc i ho deixem reposar uns minuts. En un bol a part, barregem els rovells, el sucre i el midó fins que quedi una pasta sense grumolls.
  2. Tornem a escalfar la llet fins que bulli i hi afegim, mica en mica, la mescla que hem preparat. Cal abaixar el foc al mínim i no deixar de remenar-ho durant 30 segons.
  3. Un cop sigui espès, ho passem per un colador i ho deixem refredar en cassoletes, preferiblement de terrissa.
  4. Si la vols cremada, abans de servir hi posarem un grapat de sucre i ho cremem amb una pala de cremar.

Esperem que t’hagin agradat. Segur que coneixes molts altres postres tradicionals del nostre país. Ens expliques quin és el teu preferit?