El nostre blog

Publicado el dia

7 llibres d’autors lleidatans per regalar aquest Sant Jordi

En pocs dies és Sant Jordi i cal anar pensant en quin llibre regalar! Avui et portem set propostes d’autors lleidatans per a tots els gustos i públics per escalfar motors per un dels dies més esperats i bonics de l’any.

1. La mestra i la bèstia, Imma Monsó (Llibres Anagrama)

El flamant Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any és un subtil retrat d’una noia que aprèn a llegir entre línies la història del seu país. Una novel·la plena d’intel·ligència i humor.

Una jove mestra de vocació dubtosa i escassa capacitat de comunicació oral arriba a la seva primera plaça en una escola del Pirineu ribagorçà. Ella volia un poble, una feina i una casa des d’on veure caure la neu. Darrere deixa una infantesa marcada per l’enigmàtica activitat del pare i per l’original educació rebuda d’una mare dividida entre l’impuls irresistible d’apartar la filla de les consignes del Règim i la por d’aïllar-la excessivament de la normalitat imperant.

2. El silenci de l’angle, Guillem Viladot o el desfici pel jo, Teresa Ibars Chimeno (Editorial Fonoll)

Guillem Viladot, l’escriptor, l’apotecari, l’indisciplinat urgellenc, des del seu Agramunt natal va ser un home de ruptura i d’avantguarda. Més enllà de les etiquetes de poeta i de narrador amb les quals se l’ha acostumat a classificar, Teresa Ibars ens n’ofereix un retrat des del seu vessant més psicològic i des del descobriment de l’home que, des de Temps d’Estrena fins al seu darrer alè, va centrar-se, de manera una mica obsessiva, en la recerca del Jo i en la pacificació dels que ell considerava els seus fantasmes.

3. Tots el contes, Maria Barbal (Columna)

El present volum aplega la totalitat dels contes escrits per Maria Barbal fins ara, tant els publicats en volums com en publicacions periòdiques o en antologies temàtiques i, també, contes encara inèdits, que s’ofereixen en primícia. Tota la narrativa curta de qui ha destacat per damunt de tot com a novel·lista, però que des de bon començament va dedicar al conte volums tan esplèndids com La mort de Teresa, al qual van seguir Ulleres de sol, La pressa del temps, Cada dia penso en tu, Pampallugues o Bari.

4. La nosa, Montse Sanjuan Oriol (Pagès editors)

La Júlia Prat viu tranquil·la en companyia de la seva família fins que una visita desgavella tots els seus plans de futur. A partir d’aleshores, la noia esdevé una nosa. Els seus desigs i anhels són esborrats i els seus drets arrabassats sense que pugui rebel·lar-s’hi. Com si no fos ningú. Com si no fos igual que els altres. Malgrat els entrebancs que l’assetgen, de vegades insuperables, la Júlia intentarà trobar el seu camí.

És la història de la Júlia, però també la d’una època que va condemnar a la destrucció a determinades persones tornant-les literalment invisibles. Montse Sanjuan, creadora del conegut personatge de la sergent Anna Grimm, torna ara a la llarga postguerra i proposa una novel·la delicada i ben travada sobre la injustícia i la capacitat de supervivència. Una història crua però plena d’emoció i sensibilitat.

5. Lleida desapareguda, Sandro Machetti i Joan Torné (Efadós)

Aquest recorregut per la Lleida desapareguda menarà el lector atent cap a aquella terra ignota que és el passat d’una ciutat constituïda sota el signe de la modernitat del ferrocarril, que arribava per primer cop el 1860 i que va anunciar l’obertura del centre clos més enllà de les muralles. Aquestes caigueren perquè la vila es fongués per sempre més amb la perifèria fèrtil: la fotografia va ser-ne testimoni excepcional i memòria latent que hem destriat tot privilegiant les perspectives menys conegudes.

6. Érem feres, Oriol Riart Arnalot (Pagès editors)

Érem feres mostra de ben a prop l’experiència directa dels soldats que van viure la Guerra Civil Espanyola. L’autor ho fa a través dels seus diaris personals i d’una lectura acurada de les impressions, les pors, les necessitats i les emocions que els combatents van deixar per escrit en el mateix moment dels fets. A través d’aquests textos coneixerem de primera mà qui eren aquells joves que, voluntàriament o obligats, van lluitar des de la primera línia de front. Quins eren els seus principals temors? Quins impediments havien de superar en el seu dia a dia? A qui trobaven a faltar? Érem feres és, en definitiva, un testimoni imprescindible per sentir la veu d’aquells soldats que van participar en la Guerra Civil de 1936-1939.

7. Retorn a l’alba, Diari d’un aprenent d’ocell (2019-2023) , Josep Borrell Figuera (Pagès editors)

La idea de tornar a néixer, que plana en una bona part del llibre, és una forma de dir, després d’haver experimentat la joia dels guanys i el dol de les pèrdues, l’aprenentatge de fer-se vell. Ara toca deixar-se portar i reconciliar-te amb la teva finitud. El poemari, així que fa memòria del temps viscut, reflexiona sobre les petites odissees i els ideals, desats, ara ja, a les golfes dels records. En la consciència del pas del temps sobre el propi cos i la mateixa ment, hom ho acaba relativitzant gairebé tot. I el que fem o deixem de fer va esdevenint una mera anècdota. Gairebé tot es percep com a contingent i efímer. I d’aquest trencadís, només se salven les idees, les metàfores, els fenòmens naturals.

Que tinguis una gran diada de Sant Jordi i que t’ho passis molt bé descobrint noves lectures d’autors de ponent!

També et poden interessar aquests trucs perquè a la teva rosa duri més temps!