El nostre blog

Publicado el dia

Eliminem el 100% de les bosses de plàstic

Aquest estiu, consolidarem el nostre compromís amb el medi ambient retirant per complet les bosses de plàstic de les nostres botigues. La decisió s’emmarca dins del Projecte Sostenible del nostre Pla estratègic 2019-2020, que preveu també altres iniciatives per reduir els plàstics dels supermercats.

La normativa europea prohibirà, a partir de 2021, les bosses que no siguin de plàstic reciclat. Nosaltres ens hi volem avançar i fer un pas més substituint les bosses de plàstic per d’altres reutilitzables com la ràfia, el niló i altres materials respectuosos amb el medi ambient, com el paper, bosses compostables i caixes de cartró. Es podran adquirir a un preu d’entre 0,10€ i 0,95€. 

Tot i que la normativa no afecta les bosses de les seccions de carn, peix, fruita i verdura i congelats, també les substituirem per bosses compostables i de malla reutilitzables en el cas de la fruita i verdura. 

Per tal de minimitzar el plàstic que es genera als mostradors de carnisseria i peixateria es permetrà als clients que portin les seves pròpies carmanyoles. Per qüestions higièniques, però, el producte se servirà sempre embolcallat en un paper amb una làmina de material compostable que es pot separar i reciclar als contenidors de paper i orgànic. 

A banda, abans que acabi l’any, ens comprometem a oferir una alternativa a les safates de poliestirè que s’utilitzen per dispensar els productes a les seccions de carn i peix i a utilitzar film de retractilar compostable, guants compostables i paper amb una làmina de material compostable, que es pot separar i reciclar correctament.

Pel que fa a les seccions de fruita i verdura, a banda de les bosses compostables, se’n trobaran de paper, que seran gratuïtes pels clients i de malla reutilitzable a un preu de 2,99€ el paquet de 2 bosses. Els guants higiènics de plàstic que s’utilitzen per agafar la fruita i la verdura  també seran substituïts per d’altres de material compostable.

bosses de plàstic

La reducció dels plàstics també arriba als lineals dels establiments. Eliminarem els gots, plats, coberts i palletes d’un sol ús i els substituirem per d’altres de material compostable i biodegradable o reutilitzables, una mesura que de moment no està reflectida a la normativa. A més, ja hem substituït el paper del tiquet de caixa per paper lliure de Bisfenol A.

Més enllà de les decisions preses en matèria de plàstics, hem portat a terme, al llarg dels darrers anys, diverses iniciatives per aconseguir un model de negoci més sostenible. Al 2018, per exemple, vam invertir més de 2.500.000 d’euros en la renovació dels nostres establiments per reduir el consum energètic. A més, també vam instal·lar als aparcaments d’algunes de les nostres botigues punts de recàrrega de vehicles elèctrics i disposem d’illes de reciclatge d’oli de cuina usat, bombetes de baix consum i piles.

“La cultura d’usar i llançar ens ha conduit a l’actual crisi mediambiental. Per això, si volem aconseguir un equilibri, com a societat hem de fer un canvi de mentalitat. Des de Plusfresc apostem per mesures que siguin respectuoses amb el medi ambient i les persones, i treballem perquè, pas a pas, aconseguim un model que garanteixi l’harmonia entre el creixement econòmic, la cura del medi ambient i el benestar social”, explica Rafel Oncins, responsable de RSE a Plusfresc.

En total, es calcula que s’evitarà l’ús de 19.000.000 de bosses de plàstic entre les que s’utilitzen per portar la compra i les de les seccions de frescos.

bosses de plàstic