Cuinem amb productes de temporada: maig
![](https://www.plusfresc.cat/wp-content/uploads/2024/04/Plusfresc_agosto-22-scaled.jpg)
Quin gran mes, el maig! Arriben els cogombres, els espàrrecs verds, l’enciam «fulla de roure», els tomàquets verds, i fruites tan desitjades com les cireres i els albercocs. Uns productes de temporada fantàstics per entrar a la cuina i gaudir de les receptes que et proposem avui.
«Galette» de tomàquets
![](https://www.plusfresc.cat/wp-content/uploads/2024/04/galette.jpg)
La Inés de Domingo Juan ens proposa una «galette» de tomàquets, una recepta ideal per compartir en un sopar d’amics. Preciosa i deliciosa!
Ingredients:
- 400 g de farina
- 200 g de mantega freda
- 95 g d’aigua freda
- 1 c/p rasa de sal
Pel farcit: - 2 tomàquets verds grans
- 5 tomàquets cherry grocs
- 300 g de formatge de cabra
- Farigola fresca
- Vinagre de Mòdena
- Oli d’oliva verge
- Sal
- Pebre
- 1 ou
Preparació:
- En un bol tamisa la farina i barreja-la amb la sal. A continuació incorpora-hi la mantega tallada a daus i barreja-ho mentre vas fregant-la amb la farina fins que tinguem la consistència de molles.
- Afegeix l’aigua a poc a poc. Incorpora-la amb els dits intentant manipular poc la massa.
- Quan quedi una massa compacta, embolica-la amb paper de film i posa-la una hora a la nevera.
- Una vegada ben freda, estira-la amb l’ajuda d’un corró i dona-li forma rodona (no cal que quedi perfecta). Posa-la sobre una safata amb paper de forn.
- Esmicola el formatge de cabra per sobre de la massa, deixant un espai lliure per les vores.
- Posa els tomàquets tallats a rodelles per sobre del formatge. Salpebra, posa-hi oli, una mica de vinagre de Mòdena i farigola.
- Amb l’ajuda del paper de forn, doblega les vores fins que tot el perímetre quedi tancat.
- Pinzella amb l’ou batut i enforna uns 45 minuts a 180°.
Espàrrecs a la planxa amb salsa de mantega i llimona![](https://www.plusfresc.cat/wp-content/uploads/2024/04/esparrecs_2-1024x708.jpg)
Els espàrrecs verds del nostre productor local, Joan Casals de Menàrguens, són deliciosos simplement a la planxa, però si els acompanyes d’aquesta salsa de mantega amb llimona els eleves a una categoria superior!
Ingredients:
- Un manat d’espàrrecs verds
- Oli d’oliva
Per a la salsa de mantega a la llimona - 120 ml de nata
- 1 c/p de mostassa de Dijon
- 25 g de mantega amb sal tallada a daus a temperatura ambient
- 1 c/p de midó de blat de moro
- Un raig de suc de llimona
- 1 c/p de cebollí fresc picat
- Sal
- Pebre negre
Preparació:
- Per a fer la salsa de mantega a la llimona, posa la nata i la mostassa en una paella petita i deixa-ho coure a foc lent durant 1 minut.
- Afegeixi la mantega, el midó de blat de moro i el suc de llimona i deixa espessir a foc lent durant 2-3 minuts.
- Incorpora el cebollí i salpebra al gust.
- Cou els espàrrecs a la planxa ben calenta i serveix amb una mica de sal i la salsa calenta.
Pastís d’albercoc i ametlla
![](https://www.plusfresc.cat/wp-content/uploads/2024/04/DSC01987-1024x684.jpg)
Si vols sorprendre els teus amb un pastís original i boníssim, aquesta recepta de la Sofia Janer és la teva millor opció. El truc? Fer-lo amb els albercocs dels camps de Seròs de l’Oriol Teixidó, els millors!
Ingredients:
- Pel «crumble»:
- 100 g de farina
- 100 g de farina d’ametlla
- 100 g de sucre morè
- 100 g de mantega
- Un pessic de sal
Per la base: - 200 g del «crumble»
- 2 neules
- 20 g d’ametlla laminada
- 350 g de xocolata blanca
Per muntar al pastís: - 20 g de mantega
- 30 g de sucre
- 6 albercocs
- 250 g de nata 35%
- 75 de melmelada d’albercoc
- Ametlla laminada
- Sucre llustre
Preparació:
- Per fer el «crumble», barreja la farina, la farina d’ametlla i el sucre amb la farina freda tallada a daus sense pastar excessivament perquè ens quedi una textura com de sorra.
- Posa aquesta barreja a una safata de forn amb paper de forn i enforna-la 15 minuts a 150°.
Deixa-ho refredar en un bol. - Afegeix les neules esmicolades, l’ametlla laminada torrada i la xocolata blanca fosa. Barreja-ho bé i posa-ho ben aixafat en un motlle d’uns 16-18 cm formant una base d’un cm pel pastís.
- Posa-ho a la nevera perquè se solidifiqui.
- En una paella fon la mantega i afegeix el sucre. Incorpora-hi 4 albercocs tallats a làmines per caramel·litzar-los per fora, però que no es cuinin per dins. Reserva’ls.
- Treu la base que tenies a la nevera i comença a muntar el pastís afegint pics de la nata muntada, uns punts de melmelada d’albercoc, els albercocs caramel·litzats i algunes làmines d’albercoc fresc.
- Decora’l amb ametlla laminada torrada per sobre i sucre llustre.
Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de temporada!
I si t’animes a fer aquestes receptes ideals pel mes de maig, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.
![](https://www.plusfresc.cat/wp-content/uploads/2024/01/boto-wordpress.jpg)
També et poden interessar aquestes torrades de raïm caramel·litzat amb mató.