El nostre blog

Publicado el dia

5 mites i llegendes de la nit de Sant Joan

Abans de l’arribada dels cristianisme, la nit de Sant Joan ja era considerada una data molt especial, acompanyada de rituals, màgia i llegendes. I tu, coneixes el folklore del dia més llarg?

El foc

Les fogueres són les protagonistes absolutes d’aquesta nit i venen acompanyades d’un grapat de tradicions. El foc espanta els mals esperits, crema mals records i compleix desitjos, si els escrius en un paper. També hi ha qui diu que saltar per sobre del foc és una font de salut, però nosaltres pensem que, el que realment és una font de salut, és no saltar per sobre cap foguera.

La coca

Ara triomfen les de fruita confitada i les de crema, però sabies que abans les coques de Sant Joan eren salades? I no tenien la forma allargassada que tenen actualment, sinó que eren rodones per representar el disc solar, ja que eren un símbol de culte a aquest astre. D’aquesta manera, esperaven que la força del sol els acompanyés durant la resta de l’any.

L’aigua

A la nit més curta de l’any, l’aigua també hi té un paper important. Es deia que saltar les ones set (o nou) cops d’esquenes guaria els problemes de fertilitat, i que qui es rentés la cara amb aigua de mar tindria bellesa i salut.

Herbes remeieres

Potser perquè es creia que la rosada de Sant Joan tenia propietats especials, sempre s’ha dit que les plantes medicinals recollides durant aquesta festa multiplicaven les seves capacitats curatives, encara que es fessin servir més endavant. Com diu el refrany: “les herbes de Sant Joan tenen virtut per tot l’any”.

Portes a l’altre món

Segons les llegendes catalanes, per Sant Joan també són accessibles indrets màgics on normalment no és possible arribar, com castells, coves i caus que pertanyen a regnes sobrenaturals. I aprofitant que la porta està oberta, els follets, dimonis i goges també venen a passejar per les nostres terres.