El nostre blog

Publicado el dia

De tupper, però sa i bo!

Fa anys era impensable sortir de casa amb el dinar preparat; avui dia, el “tupper” o carmanyola s’ha instaurat en la nostra cuina i ja forma part del nostre estil de vida. 

Des del projecte Empresa Saludable de Plusfresc treballem per millorar el benestar físic i emocional dels nostres col·laboradors i clients. Per això, li hem demanat a la Dra. Antonieta Barahona que ens doni alguns consells per omplir-lo cada dia de la manera més sana.

Grups d’aliments que no poden faltar en un “tupper” 

El “tupper” haurà de tenir sempre una base de cereals / tubercles, aquests hauran d’estar acompanyats per vegetals, crus o cuits, i a més hi haurà d’haver una part proteica, sigui animal o vegetal. Tot això ho podem ficar en dos plats diferents o en el que s’anomena el plat saludable, és a dir, un plat únic, equilibrat, variat, ple de nutrients que el nostre cos necessita i que ens ajuden a cobrir els nostres requeriments diaris. 

Cereals: ens proporcionen energia per estar ben actius durant el dia. En són font el blat, ordi, quinoa, civada, arròs, panís, kamut, espelta.. 

Tubercles: patata, moniato… Ens proporcionen energia.

 – Verdures / hortalisses: Excel·lent font de vitamines, minerals, components antioxidants i fibra. Com més color hi hagi al plat més riquesa nutritiva. 

Proteïnes: Animal (peix blanc / blau, carn blanca / vermella, ous i làctics) o vegetal (llegums i fruits secs). Una bona idea és alternar el seu consum. 

Greixos: Sempre s’ha d’utilitzar oli d’oliva verge extra, tant per amanir com per cuinar. 

Fruita: Una peça de fruita, per complementar el nostre àpat amb fibra, vitamines, minerals i fitonutrients beneficiosos per al nostre organisme. 

Aigua: La beguda per excel·lència, és una bona opció per complementar el teu àpat. També es pot prendre un té, cafè o infusió. 

Consells pel bon manteniment del menjar en tupper 

– Escollir envasos segurs i hermètics

– És important saber de quin material està fet el tupper. Sobretot cal que indiqui que és lliure de BPA (Bisfenol-A), un component que desprèn toxines tan en calent com en fred, gens recomanables per a la salut. 

– Seleccionar els plàstics amb indicació (1-PET), (2-HDPE), (4-LDPE), i (5-PP). Refusar els plàstics amb indicació (3-PVC, 3-V), (6-PS) i (7-ALTRES).

 – Per saber si un tupper és apte per a l’ús alimentari i si es pot o no ficar al congelador, microones, rentaplats… ens hem de fixar en les icones següents:

– Els pots de vidre típics de conserves, ajuden a mantenir la frescor dels aliments i són una bona manera de transportar amanides. 

– Mantenir la cadena de fred a casa i a la feina.

Consells per una bona alimentació en l’entorn de treball 

  1. Programa l’hora per anar a dinar (intenta respectar-ho). 
  2. Destinar un mínim de mitja hora per dinar. 
  3. És important no menjar a la mateixa taula de treball
  4. Important que el menú no sigui excessiu en quantitat, per evitar la son. 
  5. Menjar lentament i mastegar bé, per tal de reduir les flatulències. 
  6. Menjar assegut i fer-ho de manera pausada i sense presses.
  7. Evitar distraccions (mòbil, tablets, llibres, revistes…) mentre es menja.

I si vols saber com apuntar-te a la cuina d’aprofitament, consulta aquest altre article del nostre blog!