Publicado el dia

Plusfresc elimina el 100% de les bosses de plàstic dels seus establiments

Com a alternativa, la cadena de supermercats oferirà als seus clients bosses reutilitzables, de ràfia, de niló i altres de materials més sostenibles com el paper, bosses compostables i caixes de cartró.
A més, Plusfresc posarà en marxa altres iniciatives per reduir la quantitat de plàstics, com per exemple l’ús de material compostable tant en els guants que s’usen per agafar la fruita i la verdura com en el film per retractilar i el paper que es troba en les seccions de carn i peix del supermercat

 

Lleida, 2 de juny de 2019.- Aquest estiu, la cadena lleidatana de supermercats Plusfresc consolidarà el seu compromís amb el medi ambient retirant per complet les bosses de plàstic dels seus establiments. La decisió s’emmarca dins del Projecte Sostenible establert per la companyia dins el seu Pla estratègic 2019-2020, que preveu també altres iniciatives per reduir els plàstics dels seus supermercats.

Plusfresc s’avança així a la normativa europea que prohibirà, a partir de 2021, les bosses que no siguin de plàstic reciclat. No obstant, la cadena de supermercats fa un pas més i substituirà les seves bosses de plàstic per d’altres reutilitzables com la ràfia, el niló i altres fabricades amb materials més respectuosos, com el paper, bosses compostables i caixes de cartró. El client podrà adquirir-les a un preu d’entre 0,10€ i 0,95€. A més, tot i que la normativa no afecta les bosses de les seccions de carn, peix, fruita i verdura i congelats, Plusfresc també les substituirà per bosses compostables i de malla reutilitzables en el cas de la fruita i verdura. En total, es calcula que s’evitarà l’ús de 19.000.000 de bosses de plàstic entre les que s’utilitzen per portar la compra i les de les seccions de frescos.
La cultura d’usar i llançar ens ha conduit a l’actual crisi mediambiental. Per això, si volem aconseguir un equilibri, com a societat hem de fer un canvi de mentalitat. Des de Plusfresc apostem per mesures que siguin respectuoses amb el medi ambient i les persones, i treballem perquè, pas a pas, aconseguim un model que garanteixi l’harmonia entre el creixement econòmic, la cura del medi ambient i el benestar social”, explica Rafel Oncins, responsable de RSE a Plusfresc.
Una altra iniciativa posada en marxa per l’empresa per tal de minimitzar el plàstic que es genera als mostradors de carnisseria i peixateria és la de permetre als clients que portin les seves pròpies carmanyoles. Per qüestions higièniques, però, el producte se servirà sempre embolcallat en un paper amb una làmina de material compostable que es pot separar i reciclar als contenidors de paper i orgànic. A banda, abans que acabi l’any, l’empresa també es compromet a oferir als clients una alternativa a les safates de poliestirè (phorespan) que s’utilitzen per dispensar els productes a les seccions de carn i peix ateses i a utilitzar film de retractilar compostable, guants compostables i paper amb una làmina de material compostable, que es pot separar i reciclar correctament.
Hem de conscienciar també als nostres treballadors perquè intentin minimitzar els envasos simplificant la manera de servir els productes als clients. I, abans de col•locar el producte en una safata, cal preguntar al client si la vol”, exposa Oncins.
Pel que fa a les seccions de fruita i verdura, a banda de les bosses compostables, se’n trobaran de paper, que seran gratuïtes pels clients i de malla reutilitzable a un preu de 2,99€ el paquet de 2 bosses. Els guants higiènics de plàstic que s’utilitzen per agafar la fruita i la verdura també seran substituïts per d’altres de material compostable.
La reducció dels plàstics també arriba als lineals dels establiments. Així, Plusfresc elimina els gots, plats, coberts i palletes d’un sol ús i els substitueix per d’altres de material compostable i biodegradable o reutilitzables, una mesura que de moment no està reflectida a la normativa. A més, la companyia ja ha substituït el paper del tiquet de caixa per paper lliure de Bisfenol A.

El compromís de Plusfresc amb l’entorn social i mediambiental
Més enllà de les decisions preses en matèria de plàstics, la cadena de supermercats ha portat a terme, al llarg dels darrers anys, diverses iniciatives per aconseguir un model de negoci més sostenible. Al 2018, per exemple, es van invertir més de 2.500.000 d’euros en la renovació dels seus establiments per reduir el consum energètic. A més, també s’hi van instal•lar als aparcaments d’algunes de les seves botigues punts de recàrrega de vehicles elèctrics i disposen d’illes de reciclatge d’oli de cuina usat, bombetes de baix consum i piles.
Plusfresc es caracteritza per oferir als seus clients productes frescos i de proximitat. Per això, gestionen de manera molt propera tota la cadena de subministrament, des de la compra fins al punt de venda amb proveïdors de confiança: agricultors, pescadors i ramaders que tenen una cura especial tant pel seu bestiar com pels aliments que cultiven. D’aquesta manera, a banda de fomentar l’economia local, es redueixen les despeses energètiques, la pol•lució que implica el transport i es generen menys residus.

Sobre SUPSA Supermercats Pujol
SUPSA és l’empresa líder en distribució d’alimentació a les comarques lleidatanes. Actualment, compta amb 73 establiments ubicats a Barcelona, Lleida, Tarragona, L’Hospitalet de Llobregat, Manresa i la Franja de Ponent. La companyia, fundada l’any 1929, té un equip format per més de 1300 col•laboradors. A més de la seva insígnia principal, Plusfresc, compta amb una botiga de format innovador que busca millorar l’experiència de compra i oferir nous serveis, Sunka.