Recomanacions a l’hora de cuinar per a persones celíaques

Per a les persones amb celiaquia una petita quantitat de gluten pot causar problemes de salut. Per això, cuinar per a elles implica molt més que simplement eliminar-lo: cal prevenir la contaminació creuada i assegurar-se que tots els ingredients siguin segurs.
1. Com triar els ingredients
Evita: blat, ordi, sègol, espelta, triticale, farines convencionals i pa i pasta que no estiguin degudament certificats sense gluten.
Fes servir:
- Cereals certificats sense gluten: arròs, blat de moro, quinoa, blat sarraí, mill.
- Farines certificades sense gluten: farina d’arròs, de cigró, de blat sarraí, de coco, d’ametlla.
- Làctics naturals (llet, formatge, iogurt sense additius amb gluten).
- Proteïnes naturals: carn, peix, ous.
- Verdures, llegums i fruites fresques.
Pel que fa als aliments envasats, comprova l’etiqueta i busca el segell que indica que no porta gluten. Fes-ho sempre, fins i tot en el cas d’ingredients que a primera vista no sembla que en puguin portar, com la xarcuteria.
2. Evita la contaminació creuada
Encara que el plat no porti gluten, una mínima contaminació pot ser perjudicial.
- No utilitzis les mateixes torradores, coladors, culleres o ganivets que s’han fet servir amb aliments amb gluten.
- Neteja bé les superfícies com els taulells o les taules de tallar.
- No reutilitzis oli que s’ha fet servir per fregir coses amb gluten. El mateix amb l’aigua de bullir pasta.
- Cuina els aliments sense gluten en safates de forn netes.

3. Idees de plats sense gluten
Primers:
Segons:
Postres:
Recorda que per a una persona celíaca, menjar sense gluten no és una moda ni una preferència, sinó una necessitat mèdica.
Podràs trobar tots els ingredients de les receptes que t’hem recomanat a la nostra web de compra!
