El nostre blog

Publicado el dia

Trucs per a cuinar uns caragols de 10!

Per fi tenim aquí l’Aplec del Caragol! Aquesta festa, que va néixer l’any 1980 com a una expressió d’identitat i solidaritat, és una manifestació gastronòmica al voltant dels caragols que va començar com un dinar entre amics i famílies un diumenge i s’ha convertit en un esdeveniment multitudinari símbol de Lleida.

Sabies que durant aquests dies es mengen unes 12 tones de caragols? Els cuinem de moltes maneres: a la gormanda, a la brutesca, en guisats… però aquests dies, la recepta estrella és la dels caragols a la llauna, on els caragols dejunats es col·loquen sobre la llauna d’un en un i de cap per amunt i la llauna sobre les brases.

Avui et volem explicar el pas a pas per preparar-los a casa perquè en cas que no puguis venir aquests dies a Lleida per l’Aplec, sí que puguis gaudir de la nostra cuina i les nostres tradicions a casa a teva:

1. El primer que hauràs de fer serà purgar els caragols, perquè eliminin qualsevol substància que hagin ingerit i que pugui resultar nociva per a la nostra salut.

2. Hauràs de fer dejunar als caragols almenys una setmana, per a això et recomanem que els posis en una malla i els deixis en un lloc amb ventilació, preferiblement penjats.

3. Pots donar-los farina per a accelerar el procés d’eliminació de tots els residus que els caragols puguin tenir en el seu organisme.

4. Quan hagin passat entre 7 i 10 dies, submergeix els caragols en un recipient amb aigua freda, sal i una mica de vinagre i deixa’ls perquè deixin anar tota la bava. Pots posar sal en la vora perquè no s’escapin.

5. A continuació, neteja els caragols diverses vegades perquè quedin ben nets.

6. Per a cuinar-los, hauràs de posar-los en una olla amb aigua freda (si està calenta, s’amagaran dins la closca) i quan comencin a treure les banyes, hauràs de pujar el foc perquè bulli l’aigua. Aquest pas no és obligatori, en algunes receptes, com quan es fan a la llauna, es couen directament.

7. Important a l’hora de cuinar-los, fer-ho sempre amb cullerot de fusta i remenar-los molt delicadament perquè no es trenquin les closques.

8. A partir d’aquí, ja els pots cuinar com més t’agradin! Et donem unes quantes idees delicioses per guisar-los:
Conill amb caragols
Caragols a la gormanta

9. Els caragols es poden congelar! Sempre que estiguin nets i dejunats, segons el procés que hem descrit. Tens dues opcions: congelar-los en cru (ben assecats perquè perdin tota la humitat) o congelar-los ja cuinats.

Esperem que aquests dies, en gaudeixis molt, sigui a l’Aplec o cuinats a casa!

També et poden interessar aquestes 3 salses delicioses per acompanyar els caragols.