El nostre blog

Publicado el dia

Una Setmana Santa per menjar-se-la

Per Setmana Santa trobem molts plats típics per tota la geografia catalana. Avui et portem unes quantes propostes de receptes tradicionals per gaudir d’aquests dies de vacances a la cuina!

Bacallà amb carxofes

Setmana Santa Plusfresc
benremenat.cat

Ben remenat ens ensenya a fer un plat amb un dels ingredients més típics de Setmana Santa: el bacallà. Una cassola que segur que farà les vostres delícies!

Ingredients

  • 4 talls de llom de bacallà
  • 3 carxofes
  • 4 o 5 grans d’all
  • 1 ceba
  • 3 tomàquets
  • 1 branca de julivert
  • 1 grapat d’ametlles
  • 1 ou dur (opcional)
  • Sal i oli

Preparació

  1. En una paella amb una mica d’oli, fregeix les carxofes. Treu-les de la paella i posa-les a sobre de paper absorbent o aboca-les a un colador per a eliminar l’excés d’oli.
  2. En una altra paella posa una mica d’oli i daura els grans d’all perquè l’oli n’agafi el sabor. Retira els alls. En el mateix oli, fregeix el bacallà que prèviament hauràs enfarinat. Reserva.
  3. En una cassola fes un sofregit amb la ceba i el tomàquet. Mentrestant, prepara una picada amb les ametlles i el julivert (si vols, pots afegir a la picada un gra d’all, això ja depèn de si vols que quedi amb més gust d’all).
  4. Quan el sofregit estigui fet, afegeix la picada, dona un parell de voltes i aboca-hi una mica d’aigua. Quan arranqui el bull, deixa que bulli durant 5 minuts.
  5. Afegeix el bacallà i les carxofes i deixa coure durant 5 minuts més.
  6. Si vols, a l’últim moment afegeix un ou dur tallat a quarts.

Panadons d’espinacs

Setmana Santa Plusfresc
Chupchupchup.com

Des de Chupchupchup ens ensenyen a fer panadons, un plat molt típic de les comarques lleidatanes per Setmana Santa. No negaràs que fan molt bona pinta, oi?

Ingredients:

Per la massa:

  • 250 g de farina de força
  • 5 g de llevat fresc
  • 5 g de sal
  • 150 ml d’aigua
  • 50 g d’oli d’oliva

Pel farcit:

  • Espinacs frescos
  • Panses de Corint
  • Pinyons
  • 1 all
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Pebre

Preparació:

  1. En un recipient barreja la farina, el llevat dissolt en una mica d’aigua tèbia, l’aigua mineral i l’oli d’oliva. Afegeix la sal al final.
  2. Passa-la al marbre i pasta-la perquè quedi elàstica, durant uns 15 minuts. Treballa bé fins que no s’enganxi a les mans. Deixa que reposi tapada, durant uns 90 minuts.
  3. Una vegada ha fermentat, passa la massa al marbre untat amb una mica d’oli, i aixafa-la amb les mans per treure el gas del seu interior.
  4. Divideix-la en porcions, i estira-les formant un cercle de 20 cm de diàmetre i una espessor de 4-5 mm.
  5. Mentrestant prepara el farcit. Cou els espinacs al vapor, i escorre’ls bé.
  6. En una paella amb una mica d’oli, fregeix els pinyons.
  7. Barreja els espinacs, els pinyons, les panses i l’all picat. Salpebra.
  8. Farceix la massa amb la barreja d’espinacs, posa-hi un raig d’oli d’oliva per sobre, i tanca-ho segellant els extrems.
  9. Pinta els panadons amb oli d’oliva
  10. Enforna els panadons al forn preescalfat a 180º durant uns 15-20 minuts.
  11. Deixa refredar sobre una reixeta.

Mona de Pasqua tradicional

Setmana Santa Plusfresc
cuinaperllaminers.com

La Cuina per llaminers ens explica que antigament, les mones consistien en un dolç semblant al tortell, però amb una massa més tirant al pa, farcides amb cabell d’àngel i ous durs per a decorar. La seva proposta fa molta mengera!

Ingredients

Per la massa mare:

  • 175 g de farina de força
  • 90 g d’aigua
  • 10 g de llevat fresc de flequer

Per a la mona:

  • 250 g de farina de força
  • 2 ous
  • 65 g de sucre
  • 30-40 ml d’aigua mineral
  • ratlladura de llimona
  • 25 g d’oli
  • massa mare
  • cabell d’àngel, massapà, xocolata pel farcit
  • 2 ous durs per a decorar
  • un ou batut per a pintar
  • fideus de colors

Preparació

  1. Per la massa mare, dissol el llevat amb l’aiggua un xic tèbia i afegeix-hi la farina. Pasta fins aconseguir una massa homogènia.
  2. Forma una bola i col·loca-la en un bol enfarinat i deixa llevar durant dues hores en un lloc aïllat de corrents d’aire cobert amb un drap de cuina.
  3. Per altra banda, en un bol gran, barreja la farina amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare. Amassa i de mica en mica, ves afegint la quantitat necessària d’aigua perquè quedi una massa lligada, que no s’enganxi a les mans.
  4. Quan la massa sigui homogènia, afegeix-hi l’oli i pasta uns 10 minuts fins que la massa l’absorbeixi tot.
  5. Aleshores, col·loca-la en un bol enfarinat i deixa llevar durant tres hores en un lloc aïllat de corrents d’aire cobert amb un drap de cuina.
  6. Passat el temps de fermentació, estira-la al damunt d’una superfície enfarinada, amb l’ajuda d’un corró. Forma un rectangle que sigui un xic més ample d’un extrem.
  7. Aleshores, Col·loca el cabell d’àngel a l’extrem més estret, i ves enrotllant cap a l’extrem més ample. Acaba d’estirar, uneix els extrems i dona-li forma de corona.
  8. Col·loca un o dos ous durs damunt la mona, i amb dues tires primes de massa, forma una creu al damunt de cada ou.
  9. Pinta amb ou batut i deixa reposar durant mitja hora.
  10. Passat el temps de repòs, torna-la a pintar amb l’ou batut i decora-la amb fideus de colors.
  11. Enforna-la a 180º, dins el forn prèviament escalfat, durant 20-30 minuts fins que sigui ben rossa.
  12. Deixa-la refredar sobre una reixeta.

Que tinguis una bona Setmana Santa i que gaudeixis cuinant noves receptes!

També et pot interessar: