El nostre blog

Publicado el dia

Salsa de calçots vs. Salsa romesco. Són el mateix?

Pagès amb calçots sota el braç salsa

És una pregunta que tots ens fem quan arriba la temporada dels calçots: “és el mateix la salsa romesco i la de calçots?”. Molta gent es passa una bona estona al passadís de les salses pensant que si agafa el romesco, hi haurà algú que l’esbronqui per no haver triat la correcta.

Doncs bé, efectivament, aquestes dues salses són (lleugerament) diferents. La divergència principal és la seva espessor. El romesco és menys dens que la salsa de calçots perquè a la primera se li posa més líquid, com caldo de peix o vi ranci. A més, l’acompanyant dels calçots es fa amb nyores, i no amb “pebrot xoricer” com en l’altra salsa. Finalment, molta gent li posa julivert a la salsa dels calçots, per donar-li mes gust.

catalunyamagrada.cat/cuina/

 

Recepta tradicional de salsa de calçots (4 persones)

  • 4 tomàquets
  • 1 got d’oli d’oliva verge
  • 1 nyora escaldada
  • 1 llesca de pa fregit o sec
  • 1 cabeça d’all
  • 4 branques de julivert
  • 100 g d’ametlles torrades
  • 150 g d’avellanes torrades

El que primer s’ha de fer, a part d’escaldar la nyora, és escalivar els alls i els tomàquets. Per fer-ho, només cal fer algun tall als tomàquets perquè no explotin mentre es fan. L’ideal és fer-ho a la brasa, però també ho podeu posar al forn a temperatura alta durant uns 40 minuts.

Mentre es fa això, traiem la polpa de la nyora amb una cullera i la posem dins un morter, amb el pa i els fruits secs. Amb una mà de morter, ho aixafem tot. És recomanable que no quedi molt fi, ja que li donarà textura a la salsa.

Quan estiguin els tomàquets i l’all, ho pelem tot (sobretot els trossos cremats), ho tallem una mica i ho posem dins el morter. No cal afegir tots els alls; feu-ho a gust, segons com de fort voleu que quedi. També s’hi afegeix el julivert.

Amb la mà de morter o una batedora, anem picant tots els ingredients mentre afegim l’oli poc a poc perquè lligui. Quan trobem la textura correcta, afegim sal al gust.