El nostre blog

Publicado el dia

Receptes fàcils per començar a fer pa a casa

Fer pa a casa és una cosa meravellosa, encara que al principi acostuma a imposar una mica. Espanta llegir una recepta i trobar-se amb termes com massa mare, llarga fermentació, etc., però aquest no és el cas de les receptes que et portem avui! Són propostes senzilletes per començar a perdre la por a fer el teu propi pa a casa.

Pa fàcil en cassola

directoalpaladar

Aquest pa és ideal per principiants, no s’ha d’amassar, es cou dins una cassola (ull! Que pugui anar al forn) i el resultat és simplement espectacular!

Ingredients:

  • 500 g de farina de força
  • 6 g de llevat fresc de forner
  • 10 g de sal
  • 325 ml d’aigua
  • Llavors al gust

Preparació:

  1. En un bol barreja la farina de força, el llevat esmicolat i la sal.
  2. Afegeix l’aigua i barreja una mica, just perquè tot s’uneixi, sense pastar.
  3. Posa la massa en un bol untat amb oli, cobreix amb film transparent i deixa-la reposar durant 12 hores a temperatura ambient.
  4. Passat aquest temps, enfarina abundantment la taula de treball. Posa la massa sobre la farina i estira-la una mica en forma de rectangle, amb les puntes dels dits sense pressionar massa.
  5. Doblega la massa longitudinalment, portant cada costat cap al centre de manera que quedi sobreposada una part sobre l’altra. Fes el mateix plec en l’altre sentit, transversalment.
  6. Sobre un drap de cotó o lli tira llavors. Col·loca damunt la massa que haurem girat, quedant ara el plec a la base.
  7. Cobreix amb més llavors, i tapa-la amb el drap. Deixa-la fermentar dues hores o fins que la massa dupliqui el seu volum inicial.
  8. Quan la massa porti fermentant una hora, escalfa el forn a 180º amb calor a dalt a baix. Introduïm la cassola on enfornarem el pa perquè s’escalfi.
  9. Passat el temps de fermentació, treu la cassola del forn amb molta cura de no cremar-te.
  10. Suaument bolca la massa a l’olla, t’ha de quedar el plec cap amunt. Posa la tapa i enforna durant 30 minuts.
  11. Destapa la cassola i enforna durant 20 minuts més.
  12. El pa estarà daurat i si colpeges la base ha de sonar buit. Treu-lo de l’olla, posa’l sobre una reixeta i deixa’l refredar completament abans de consumir-lo.

Pa de motlle

Annarecetasfáciles

El pa de motlle és fantàstic per fer deliciosos entrepans. Sorprèn els de casa amb un sopar a base de biquinis de pernil i formatge… amb el pa fet per tu!

Ingredients:

  • 550 g de farina de blat comú
  • 220 ml d’aigua
  • 100 ml de llet
  • 50 g de mantega
  • 30 g de sucre
  • 5 g de llevat sec o 12,5 g de llevat fresc de forner
  • 10 g de sal

Preparació:

  1. Prepara la massa posant tota la farina en un bol gran. Fes un volcà i afegeix el llevat, el sucre, la sal, la mantega a temperatura ambient, la llet i l’aigua. Barreja fins a formar una massa.
  2. Passa la massa al marbre. Pasta amb les mans alternant períodes d’un o dos minuts de pastat amb períodes de repòs de 10 minuts fins que la massa quedi ben fina.
  3. Deixa reposar la massa. Posa una mica d’oli d’oliva en un bol i posa-hi la massa. Tapa amb paper film i deixa reposar durant una hora.
  4. Enfarina la superfície de treball, bolca la massa i treu-li l’aire aixafant-lo amb les mans. Enrotlla la massa sobre si mateixa per a donar-li forma cilíndrica. Posa les vores cap avall.
  5. Folra el motlle de 31 centímetres de llarg per 8 d’alt amb paper de forn. Col·loca el pa dins del motlle i posa-li una mica d’oli per damunt. Deixa reposar el pa tapat amb film de dues a quatre hores.
  6. Preescalfa el forn a 200 graus amb calor a dalt i a baix.
  7. Posa el pa a la part baixa del forn. Introdueix un recipient amb aigua a sota perquè faci vapor en enfornar.
  8. Enforna a 200 graus amb calor a dalt i a baix sense ventilador durant 20 minuts. Passats aquests 20 minuts, posa calor només a baix i deixa que es cuini durant 15 minuts més.
  9. En sortir del forn pinta el pa amb mantega fosa perquè quedi brillant.
  10. Treu el pa del motlle i deixa’l sobre una reixeta perquè es refredi.

Pa pla en paella


marialunarillos

Aquest pa és una recepta tradicional de l’Índia, on rep el nom de naan. A l’Índia són molt habituals els pans plans i tradicionalment s’utilitzen com a cobert, és a dir, per a ajudar-se a menjar els aliments. A més a més, és ideal per a principiants i per a persones sense forn a casa, ja que es cou directament a la paella.

Ingredients:

  • 500 g de farina panificable
  • 300 g d’aigua
  • 5 g de llevat de forner sec o 15 g de llevat fresc
  • 2 cp de sal
  • Oli d’oliva per a greixar la paella

Preparació:

  1. Prepara el preferment: posa en un bol 100 g de farina amb 100 g d’aigua i tot el llevat. Barreja-ho bé (no fa falta pastar), tap i deixa que fermenti.
  2. Quan hagi esponjat i s’apreciï que la massa té bombolles, barreja la resta dels ingredients i comença a pastar amb reposos entre pastats, és a dir, pasta uns dos minuts i deixa reposar 10-15 minuts. Repeteix aquesta seqüència tantes vegades com sigui necessari fins que la massa estigui fina i elàstica.
  3. Fes una bola, pinta un bol d’oli i posa-hi la bola amb la unió cap amunt. Tapa i deixa que dobli el volum.
  4. Quan hagi llevat la massa passa-la al marbre i aixafa-la amb les mans per treure-li el gas. Divideix-la en quatre porcions i fes una bola amb cadascuna d’elles.
  5. Estira les boles amb un corró en forma rodona o oval, fins a deixar-les del gruix d’una massa de pizza. Si es resisteixen a estirar-se, deixa-les reposar un parell de minuts i continua estirant.
  6. Escalfa a foc mitjà-alt una paella de fons gruixut, perquè acumula més calor i ho transmet millor (una planxa llisa també serveix).
  7. Quan estigui ben calenta posa el primer pa. Cou-lo fins que estigui daurat i dona-li la volta; la cocció per la segona cara és més breu, solament per a daurar-la, perquè el pa per dins ha d’estar cuit.
  8. Treu el pa cuit a un drap i tapa’l per a mantenir-lo calent.
  9. Fes servir el mateix procediment per fer els altres pans.

Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de pa!

També et poden interessar aquests deliciosos i tradicionals postres catalans.