El nostre blog

Publicado el dia

El menú més nadalenc

Arriben dies d’àpats abundants i, si es pot, envoltats de la família. Cada casa té les seves tradicions, però en la majoria no hi pot faltar una bona escudella, algun plat amb pollastre ben nadalenc i unes postres delicioses! Avui et portem tres receptes que et faran quedar de luxe aquestes festes!

Escudella i carn d’olla

Elsfogonsdelaisabel

La sopa per excel·lència del dia de Nadal no podia faltar en aquest recull de receptes festives!

Ingredients:

  • 1 pit de gallina
  • 1/2 kg conill de vedella
  • 1/2 orella de porc
  • 1 botifarra blanca
  • 1 botifarra negra
  • 1 os de pernil
  • 2 ossos blancs
  • 2 pastanagues grans
  • 1 branca d’api
  • 2 patates grosses
  • 2 fulles de col
  • 300 g de cigrons remullats
  • 5 litres d’aigua mineral
  • Pilota: 200 g de carn picada de vedella, 200 g de carn picada de porc, 2 ous, all i julivert picat, pa ratllat i sal
  • Galets de Nadal
  • Sal

Preparació:

  1. Posa a bullir l’aigua i quan arrenqui el bull posa els cigrons, la gallina i els ossos.
  2. Uns 45 minuts més tard afegeix el conill de vedella i l’orella de porc.
  3. Quan hagin passat 3/4 d’hora, posa-hi les verdures netes, les pastanagues senceres i les patates a trossos grans
  4. Una mitja hora després pots afegir les pilotes, que haurem fet barrejant tots els ingredients, i afegint pa ratllat suficient perquè tinguin una bona textura per a donar-los forma. Reserva una mica de mescla i fes-ne pilotilles petites
  5. Al cap de 20 minuts posa les botifarres cuites perquè s’escalfin.
  6. És molt important que vagis escumant de tant en tant, sobretot al principi. La sal millor posar-la al final, així podem rectificar.
  7. Per fer la sopa, cola el caldo, posa’l a bullir i cou els galets. Als últims 5 minuts afegeix les pilotilles reservades.
  8. Serveix la sopa i posa la carn d’olla en unes safates que facin festa, i cap a taula a gaudir-ne!

Pollastre rostit

ElsfogonsdelaBordeta

Tot i ser un àpat típic de festes de Nadal, és un plat que serveix per a tot l’any. Així que una vegada passat el dol de la dieta postfestes, pots animar-te a provar-lo un dia que tinguis quelcom especial per celebrar.

Ingredients:

  • 1 i 1/2 pollastres de pagès
  • 20 escalunyes
  • 1 ceba grossa
  • 20 prunes
  • 100 g de pinyons
  • 1 branca de canyella
  • 1/2 cabeça d’alls
  • Un raig de conyac
  • Brou de pollastre
  • Llard de porc (opcional)
  • Oli d’oliva, sal i pebre

Preparació:

  1. Salpebra el pollastre tallat a octaus.
  2. Cobreix amb abundant oli el fons d’una cassola de fang (si vols també hi pots posar una mica de llard de porc).
  3. Quan sigui ben calent afegeix el pollastre i comença’l a rostir fins que quedi d’un color daurat ben maco.
  4. Mentre el pollastre es daura posa també la ceba tallada a juliana, les escalunyes, la mitja cabeça d’alls i la canyella.
  5. Quan tot estigui ben daurat, afegeix el raig de conyac i deixa’l reduir.
  6. Després cobreix el pollastre amb el brou (només cal que quedi mig cobert) i deixa’l coure uns 45 minuts a foc lent, o fins que vegis que la carn està ben tendra i que el brou ha evaporat. Ha de quedar una salsa ben lligada amb l’oli i la ceba que s’haurà gairebé desfet.
  7. A banda posa les prunes en aigua calenta i deixa-les una estona en remull fins que estiguin ben tendres.
  8. En una paella amb un rajolí d’oli daura els pinyons a foc molt lent.
  9. Afegeix les prunes escorregudes i els pinyons torrats a la cassola.

Tiramisú de torró


Cuina

Aquestes postres sorprendran els teus convidats! Una manera ben original de servir el torró, oi?

Ingredients:

  • Per la crema:
  • 75 g de torró de Xixona
  • 1 cullerada rasa de sucre
  • 2 ous
  • 250 g de mascarpone
  • 6 melindros durs
  • Per l’almívar:
  • 50 g de sucre
  • 200 ml d’aigua
  • 1 rajolí de moscatell
  • Per decorar:
  • 50 g de sucre
  • Sucre llustre
  • 50 g d’ametlles laminades

Preparació:

  1. Fes un almívar lleuger amb aigua, sucre i un rajolí de moscatell. Reserva.
  2. Munta els rovells d’ou amb el sucre fins que doblin el volum. Afegeix el mascarpone i el torró ratllat, i barreja-ho bé.
  3. Munta les clares a punt de neu i incorpora-les suaument a la mescla anterior.
  4. Remulla els melindros amb l’almívar reservat i col·loca’ls al fons de les copes.
  5. Reparteix la crema sobre els melindros i deixa-ho a la nevera fins al moment de servir-ho. És molt millor fet d’un dia per l’altre.
  6. Per als estels de la decoració, fes un caramel ros amb el sucre. Encara calent, forma unes estrelles sobre paper de forn i reparteix per sobre les ametlles laminades i torrades. Deixa-ho refredar i posa-hi sucre llustre.

Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes festives i que passis un bon Nadal!

També et poden interessar aquestes idees per embolicar els regals de manera sostenible.