El nostre blog

Publicado el dia

Cuinem amb productes de temporada: gener

El gener és el millor moment per aprofitar el kiwi, la coliflor, les carxofes, l’escarola, els tomàquets raf… Ah, i els calçots, és clar! T’ensenyem com treure’n partit amb aquestes receptes per començar l’any amb bon peu.

Amanida de calçots amb bacallà esqueixat, escarola i magrana

gener

etselquemenges.cat

No cal fer una calçotada per gaudir dels calçots. Ets el que menges ens ensenya com preparar aquesta amanida que també incorpora un dels millors ingredients d’aquest mes: l’escarola.

Ingredients:

  • 8 calçots
  • ½ magrana
  • Bacallà esqueixat
  • Escarola
  • 10 olives negres
  • Oli
  • Sal

Preparació:

  1. Treu els extrems i la primera capa dels calçots i renta’ls.
  2. Posa’ls al forn (preescalfat prèviament a 200ºC) amb un raig d’oli i una mica de sal i cou-los durant 15 minuts.
  3. Renta l’escarola i treu els grans de la magrana.
  4. Col·loca els calçots al centre del plat, l’escarola a sobre i afegeix-hi les olives, la magrana i el bacallà. Amaneix-ho amb oli.

Torre de kiwi, tomata, formatge de cabra i nous

gener

quericavida.com

Aquesta recepta de Qué Rica Vida combina el gust del tomàquet i el del kiwi d’una manera sorprenent i deliciosa.

Ingredients:

  • 4 tomàquets (la recepta de Qué Rica Vida fa servir tomàquets Roma, però pots utilitzar tomàquets raf)
  • 4 kiwis
  • 1 paquet de formatge de cabra
  • ¼ tassa de nous picades

Per a la vinagreta:

  • ½ cullerada de mostassa Dijon
  • 3 cullerades de vinagre balsàmic
  • Sal
  • 1 tassa d’oli de girasol o oliva (que no sigui verge extra)
  • Suc d’1 llimona
  • 1 cullerada de sucre morè
  • Pebre

Preparació:

  1. Barreja la mostassa, el vinagre i la sal. Afegeix-hi l’oli i ves batent fins que emulsioni. Afegeix-hi també el suc de llimona, el sucre i finalment salpebra al gust.
  2. Pela els tomàquets i els kiwis i talla’ls en rodanxes.
  3. Talla també el formatge en rodanxes i les nous a trossos.
  4. Fes torres de tomàquet, kiwi i formatge i assegura-les amb un escuradents si cal.
  5. Escampa-hi les nous i la vinagreta per sobre.

Carxofes amb beixamel de coliflor

gener

shoothecook.es

Les carxofes són les reines del gener i amb aquesta recepta de Shoot de Cook segur que a tu també t’enamoraran. Porten una beixamel vegana de coliflor, però també es pot fer amb formatge si ho prefereixes.

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 150 g de xampinyó portobello
  • ½ porro
  • Herbes com la farigola, l’orenga o el romaní
  • Julivert o llimona

Per a la beixamel:

  • ½ coliflor petita
  • 100 ml de llet d’arròs
  • 2 c/p de llevat nutricional o formatge ratllat (opcional)
  • 1 c/p d’oli d’oliva verge extra
  • Nou moscada
  • Sal

Preparació:

  1. Treu les fulles exteriors de les carxofes i talla’ls-hi la tija i la punta.
  2. Posa les carxofes a l’olla ràpida i tapa-les amb aigua amb llimona o julivert. Condimenta i cuina durant 6 minuts a partir que pugi la vàlvula de seguretat (20 minuts utilitzant una olla normal). Després, quan s’hagi refredat l’olla, treu les carxofes i posa-les en un plat amb paper absorbent.
  3. Pica els xampinyons i el porro fins que quedin ben fins. Salteja els xampinyons sense oli fins que comencin a daurar-se. Llavors sí, ja pots ficar-hi l’oli i el porro. Cuina durant 5 minuts amb herbes aromàtiques i salpebra.
  4. Talla la coliflor en arbrets i posa’ls en una cassola coberts d’aigua fins a la meitat. Cuina fins que s’estovin (8-10’) i tritura la coliflor amb la resta d’ingredients per a la beixamel. Afegeix-hi sal i nou moscada.
  5. Treu la part central de les carxofes amb una cullereta, emplena-les amb els xampinyons i cobreix amb la beixamel. Escampa-hi una mica de pa ratllat per sobre, posa-les al forn 30 minuts i encén el gratinador els últims 5.

Esperem que gaudeixis tant del mes de gener com dels seus productes!

També et pot interessar:

https://www.plusfresc.cat/receptes-i-menus/verdures/fem-una-bona-calcotada/