El nostre blog

Publicado el dia

Cuinem amb productes de temporada: gener

El gener és el millor moment per aprofitar el kiwi, la coliflor, les carxofes, l’escarola, els tomàquets raf… Ah, i els calçots, és clar! T’ensenyem com treure’n partit amb aquestes receptes per començar l’any amb bon peu.

Amanida de calçots amb bacallà esqueixat, escarola i magrana

No cal fer una calçotada per gaudir dels calçots. Avui t’ensenyem com preparar aquesta amanida que també incorpora un dels millors ingredients d’aquest mes: l’escarola.

Ingredients:

  • 8 calçots
  • ½ magrana
  • Bacallà esqueixat
  • Escarola
  • 10 olives negres
  • Oli
  • Sal

Preparació:

  1. Treu els extrems i la primera capa dels calçots i renta’ls.
  2. Posa’ls al forn (preescalfat prèviament a 200ºC) amb un raig d’oli i una mica de sal i cou-los durant 15 minuts.
  3. Renta l’escarola i treu els grans de la magrana.
  4. Col·loca els calçots al centre del plat, l’escarola a sobre i afegeix-hi les olives, la magrana i el bacallà. Amaneix-ho amb oli.

Amanida de kiwi, tomata, formatge de cabra i nous

Aquesta recepta combina el gust del tomàquet i el del kiwi d’una manera sorprenent i deliciosa.

Ingredients:

  • 4 tomàquets
  • 4 kiwis
  • 1 paquet de formatge de cabra
  • ¼ tassa de nous picades

Per a la vinagreta:

  • ½ cullerada de mostassa Dijon
  • 3 cullerades de vinagre balsàmic
  • Sal
  • 1 tassa d’oli de girasol o oliva (que no sigui verge extra)
  • Suc d’1 llimona
  • 1 cullerada de sucre morè
  • Pebre

Preparació:

  1. Barreja la mostassa, el vinagre i la sal. Afegeix-hi l’oli i ves batent fins que emulsioni. Afegeix-hi també el suc de llimona, el sucre i finalment salpebra al gust.
  2. Pela els tomàquets i els kiwis i talla’ls en rodanxes.
  3. Talla també el formatge en rodanxes i les nous a trossos.
  4. Fes torres de tomàquet, kiwi i formatge i assegura-les amb un escuradents si cal.
  5. Escampa-hi les nous i la vinagreta per sobre.

Carxofes amb beixamel de coliflor

Les carxofes són les reines del gener i amb aquesta recepta segur que a tu també t’enamoraran. Porten una beixamel vegana de coliflor, però també es pot fer amb formatge si ho prefereixes.

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 150 g de xampinyó portobello
  • ½ porro
  • Herbes com la farigola, l’orenga o el romaní
  • Julivert o llimona

Per a la beixamel:

  • ½ coliflor petita
  • 100 ml de llet d’arròs
  • 2 c/p de llevat nutricional o formatge ratllat (opcional)
  • 1 c/p d’oli d’oliva verge extra
  • Nou moscada
  • Sal

Preparació:

  1. Treu les fulles exteriors de les carxofes i talla’ls-hi la tija i la punta.
  2. Posa les carxofes a l’olla ràpida i tapa-les amb aigua amb llimona o julivert. Condimenta i cuina durant 6 minuts a partir que pugi la vàlvula de seguretat (20 minuts utilitzant una olla normal). Després, quan s’hagi refredat l’olla, treu les carxofes i posa-les en un plat amb paper absorbent.
  3. Pica els xampinyons i el porro fins que quedin ben fins. Salteja els xampinyons sense oli fins que comencin a daurar-se. Llavors sí, ja pots ficar-hi l’oli i el porro. Cuina durant 5 minuts amb herbes aromàtiques i salpebra.
  4. Talla la coliflor en arbrets i posa’ls en una cassola coberts d’aigua fins a la meitat. Cuina fins que s’estovin (8-10’) i tritura la coliflor amb la resta d’ingredients per a la beixamel. Afegeix-hi sal i nou moscada.
  5. Treu la part central de les carxofes amb una cullereta, emplena-les amb els xampinyons i cobreix amb la beixamel. Escampa-hi una mica de pa ratllat per sobre, posa-les al forn 30 minuts i encén el gratinador els últims 5.

Esperem que gaudeixis tant del mes de gener com dels seus productes!

També et pot interessar:

https://www.plusfresc.cat/receptes-i-menus/verdures/fem-una-bona-calcotada/