El nostre blog

Publicado el dia

3 receptes de coca de Sant Joan

Aquesta revetlla de Sant Joan tens dues opcions: comprar una de les delicioses coques de Sant Joan que tenim a les nostres botigues o comprar els ingredients per fer-la a casa! Avui et portem tres receptes ben diferents que segur que et queden de luxe.

Coca de crema

​ Recepta extreta de pavisucre.cat

Una de les coques que més triomfa! La de crema, tens l’opció de posar-hi només pinyons o guarnir-la també amb la tradicional fruita confitada que encara la fa més festiva.

Ingredients:

  • 500 g de farina de força
  • 10 g de sal
  • 100 g de sucre
  • 3 ous
  • 100 g de llard
  • 35 g de llevat de forner
  • 120 – 130 g d’aigua
  • 2 cullerades d’aigua de flor de taronger
    Per la crema pastissera
  • ½ l de llet
  • 2 rovells d’ou
  • 125 g de sucre
  • 40 g de midó o Maizena
  • Pell de llimona
  • Un canó de canyella
    Per decorar les coques
  • Crema pastissera
  • Pinyons
  • Sucre

Preparació:

  1. Comença preparant la crema pastissera. En un cassó posa la llet, la pell de llimona i el canó de canyella i deixa que arrenqui el bull. Deixa-la infusionar una hora.
  2. Reserva una mica de llet freda per desfer el midó.
  3. En un bol barreja els rovells amb el sucre, cola-hi la llet infusionada a sobre i barreja-ho bé.
  4. Incorpora-hi el midó desfet amb la llet freda reservada i torna a posar la mescla al foc. Remena sense parar fins que arrenqui el bull i retira-la del foc.
  5. Guarda-la en un recipient de vidre i tapa-la amb paper film a pell. Un cop freda guarda-la a la nevera.
  6. Per fer la massa de brioix, pasta al bol de la màquina pastadora la farina, el sucre, la sal, els ous, l’aigua de flor de taronger i l’aigua (reserva’n una mica pel final)
  7. Posa el llard en un cassó al foc i deixa que es desfaci.
  8. Un cop tinguis tots els ingredients pastats afegeix el llard desfet de mica en mica i continua pastant a velocitat lenta fins que s’hagi integrat a la massa.
  9. Un cop la massa hagi absorbit tot el llard afegeix el llevat esmicolat juntament amb una mica d’aigua. Continua pastant fins que la massa es desenganxi de les parets del bol.
  10. Forma una bola i guarda-la en un bol untat amb una mica d’oli tapat amb paper film durant 1 hora a la nevera.
  11. Seguidament, divideix la massa en porcions d’uns 320 g, fes-ne boles i posa-les en una safata untada amb una mica d’oli o paper de forn. Guarda-les a la nevera durant 30 minuts.
  12. Passats els 30 minuts treu-les de la nevera i amb l’ajuda d’un corró estira-les fins que tinguin un gruix d’1 cm o 1,5 cm.
  13. Pinta-les amb un ou batut amb sal i deixa-les llevar fins que hagin doblat el seu volum (uns 90 minuts).
  14. Un cop llevades, torna-les a pintar amb ou batut amb sal amb molta cura.
  15. Decora-les amb la crema pastissera, pinyons i sucre.
  16. Enforna-les uns 15 o 17 minuts aproximadament a 190º.

Coca de xocolata

​Recepta extreta de entreharinas.com

La coca ideal pels més xocolaters! Amb aquesta coca segur que sorprens els teus convidats, per fora sembla que no tingui farcit, però quan l’obres trobes un deliciós cor de xocolata!

Ingredients:

  • 250 g de farina de força
  • 110 g de llet freda
  • 50 g de sucre
  • 30 g d’ou
  • 30 g de mantega
  • 40 g de llevat fresc
  • 15 g de rom
  • 10 g de Grand Marnier
  • 1 g d’aigua de flor de taronger
  • 5 g de sal
    Pel farciment de xocolata:
  • 50 g de xocolata negra al 70%
  • 50 g de nata
  • 50 g de melmelada d’albercoc
    Per decorar:
  • Ou per a pintar
  • Taronja confitada, sucre i pinyons per decorar (optatiu)

Preparació:

  1. Pasta la farina amb el sucre, el llevat esmicolat, la sal, l’aigua de flor del taronger, els licors i l’ou al bol de la màquina pastadora.
  2. Ves afegint a poc a poc la llet.
  3. Quan la massa estigui ben elàstica i amb una textura ben homogènia afegeix la mantega a poc a poc fins que la massa es desprengui del bol.
  4. Para la pastadora i forma una bola amb la massa.
  5. Deixa-la reposar sobre el marbre uns 20 minuts.
  6. Una vegada passats els 20 minuts, enfarina el marbre i divideix la massa en dues.
  7. Estira-les amb un corró donant forma de coques i posa-les sobre safates de forn amb paper d’enfornar. Cobreix-les amb paper de film o un drap net.
  8. Deixa-les fermentar una hora i mitja més o menys o fins que doblin el volum.
  9. Mentrestant, escalfa el forn a 190°.
  10. Pel farcit de xocolata, bull la nata i posa-la en un bol sobre la xocolata en trossets.
  11. Barreja-ho fins que la xocolata quedi completament desfeta i afegeix la melmelada d’albercoc. Integra-la bé.
  12. Cobreix una de les coques amb la xocolata deixant espai a les vores per a segellar
  13. Tapa-la amb l’altra coca i segella bé les vores.
  14. Pinta-la amb ou i decora-la amb pinyons, sucre i taronja confitada.
  15. Enforna uns 10 minuts o fins que estigui daurada.

Coca amb cireres

Recepta extreta de elsfogonsdelabordeta

Si vols fer una coca d’allò més bona i original, aquesta és la teva recepta: coca amb cireres! Típica de Reus i de la zona del Camp de Tarragona per Corpus, és fantàstica per aprofitar aquesta fruita tant de temporada. Però, ull! Les cireres van amb pinyol!

Ingredients:

  • 150 ml de llet
  • 80 g de sucre
  • 50 g de mantega
  • 3 rovells d’ou
  • 1 clara
  • 25 g de llevat de pa
  • Un pessic de sal
  • 500 g de farina de força
  • Ratlladura de llimona
  • Canyella
    Pel farcit:
  • Cireres madures
  • Sucre
  • Oli
  • Anís

Preparació:

  1. Desfés el llevat amb la llet tèbia.
  2. Afegeix la farina, el sucre, la mantega a pomada, la sal i els ous.
  3. Pasta-ho a mà o amb ajuda d’una màquina pastadora fins que la massa quedi ben lligada.
  4. Deixa reposar la massa tapada uns 45 minuts o fins que dobli el volum.
  5. Pasta-la sobre el mabre enfarinat per desgasar la massa, dona-li forma de coca i posa-la damunt d’una safata amb paper de forn.
  6. Deixa reposar la massa tapada fins que dobli el volum.
  7. Pinta la massa amb ou batut, posa-hi les cireres, escampa sucre al damunt i tira-hi un raig d’oli.
  8. Enforna-la a 180º durant uns 15 o 20 minuts.
  9. En sortir del forn posa-hi un raig d’anís per damunt.

Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de coques de Sant Joan!

També et pot interessar aquest article sobre com decorar casa seva per la revetlla.