El nostre blog

Publicado el dia

3 mones per ser el millor padrí!

La mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades de Setmana Santa. Els padrins regalen les mones als fillols, segons explica l’antropòleg Josep Fornés, aquest ritual té segles d’història i des dels seus orígens era una forma de “renovar anualment el compromís del padrí amb el fillol”.

Per Setmana Santa, els aparadors de les pastisseries catalanes s’omplen de pastissos i creacions de xocolata amb els personatges reals i de ficció més d’actualitat. Però avui et portem tres mones de Pasqua ben diferents perquè la facis tu a casa i quedis de 10!

No dubtis a preparar-les i a explicar-nos com t’han quedat!

Mona tradicional

Aquesta és la versió més tradicional, decorada amb ous durs. És un pa dolç, de molla esponjosa i molt aromàtica que segur que agrada a tothom!

Ingredients:

  • Per a la massa mare:
  • 175 g de farina de força
  • 90 g d’aigua
  • 10 g de llevat fresc de flequer
  • Per a la mona:
  • 250 g de farina de força
  • 2 ous
  • 65 g de sucre
  • 30-40 ml d’aigua mineral
  • Ratlladura de llimona
  • 25 g d’oli
  • Massa mare
  • Per decorar:
  • 1 ou dur
  • Un ou batut per a pintar
  • Fideus de colors

Preparació:

  1. Per a la massa mare, dissol el llevat amb l’aigua un xic tèbia, afegeix la farina.
  2. Pasta fins a aconseguir una massa homogènia, forma una bola i col·loca-la en un bol enfarinat i deixa llevar durant dues hores en un lloc aïllat de corrents d’aire (per exemple, dins el forn) cobert amb un drap de cuina.
  3. Per fer la mona, barreja la farina, amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare.
  4. Amassa i de mica en mica, ves afegint la quantitat necessària d’aigua perquè quedi una massa lligada (ni molt seca, ni molt humida, que no s’enganxi a les mans).
  5. Quan la massa sigui homogènia, afegeix l’oli i pasta uns 10 minuts fins s’absorbeixi tot (costa una mica).
  6. Aleshores, col·loca-la en un bol enfarinat i deixa-la llevar durant tres hores en un lloc aïllat de corrents d’aire cobert amb un drap de cuina.
  7. Passat el temps de fermentació, forma una bola amb tensió a sota perquè no s’obri en fornejar.
  8. Col·loca l’ou dur a sobre, pinta-la amb un ou batut i deixa reposar durant mitja hora.
  9. Passat el temps de repòs, torna a pintar amb l’ou batut i decora amb fideus de colors.
  10. Enforna a 180ºC amb el forn prèviament escalfat, durant 20-30 minuts fins que sigui ben rossa.

Mona de xocolata

Aquesta és la versió pels amants de la xocolata: farcida de trufa i amb cobertura de xocolata negra. Un autèntic pecat deliciós!

Ingredients:

  • Pa de pessic:
  • 5 ous
  • 150 g de farina
  • 150 g de sucre
  • Trufa cuita (farcit):
  • 200 ml de nata (35% m.g.)
  • 50 g xocolata de cobertura
  • Almívar
  • 100 g aigua
  • 100 g de sucre
  • Cobertura de xocolata:
  • 200 g xocolata de cobertura
  • 200 ml de nata (35% m.g.)
  • 40 g de mantega

Preparació:

  1. Munta els ous amb el sucre amb una batedora de barnilles durant uns 12 minuts.
  2. Afegeix les farines tamisades en tres tandes, i integra-les amb una espàtula.
  3. Aboca la mescla al motlle (d’uns 23 cm de diàmetre), enforna amb escalfor dalt i baix a 180ºC durant uns 20-25 minuts.
  4. Deixa refredar sobre una reixeta.
  5. Per fer la trufa, escalfa la nata en un cassó.
  6. Retira-la del foc quan arrenqui el bull, i afegim la xocolata a trossos petits. Remena fins que estigui ben desfeta i integrada.
  7. Deixa refredar i guarda-ho a la nevera unes 4 hores com a mínim.
  8. Quan estigui ben freda, munta la trufa amb batedora de barnilles.
  9. Per l’almívar, escalfa l’aigua en un cassó amb el sucre i deixa que bulli uns tres minuts. Deixa-ho refredar.
  10. Per fer la cobertura, escalfa nata en un cassó.
  11. Retira-la del foc quan arrenqui el bull, i afegeix la xocolata a trossos petits.
  12. Remena fins que estigui ben desfeta i posa-hi la mantega trossejada. Incorpora bé i deixa-ho temperar.
  13. Obre el pa de pessic per la meitat.
  14. Mulla’l amb l’almívar amb una brotxa i farcim amb la trufa.
  15. Pinta també la part superior i els laterals del pa de pessic amb una mica d’almívar.
  16. Posa’l sobre una reixeta i reparteix bé la cobertura per sobre i els costats de la mona.
  17. Enganxa pels costats ametlla, o allò amb què vulguem decorar la mona. S’enganxarà millor si esperem 5 minuts després de posar la cobertura (la xocolata no estarà tan líquida).
  18. Decora amb ous, plomes i un pollet.

Mona Sara

Si t’agrada el clàssic pastís Sara a base de mantega i ametlles, aquesta és la teva mona. Boníssima!

Ingredients:

  • Per al pa de pessic:
  • 3 ous grossos (180 g)
  • 90 g de farina
  • 90 g de sucre
  • Ratlladura de llimona
  • Per a l’almívar:
  • 100 g de sucre
  • 100 g d’aigua
  • Licor (opcional)
  • Per a la crema de mantega:
  • 200 g de sucre
  • 50 g d’aigua
  • 4 rovells d’ou
  • 250 g de mantega pomada
  • Per decorar:
  • 150 g de melmelada d’albercoc
  • 125 g d’ametlla laminada torrada

Preparació:

  1. Per al pa de pessic: separa els rovells de les clares.
  2. Bat els rovells amb la meitat del sucre fins que doblin el volum.
  3. Munta les clares amb la resta del sucre i afegeix-les suaument als rovells.
  4. Afegeix la farina tamisada i la llimona i aboca la massa dins un motlle de 18 cm encamisat.
  5. Cou el pa de pessic uns 25 min a 180 ºC amb el forn ja calent i l’escalfor de baix.
  6. Treu-ho del forn i deixa caure el motlle sobre el marbre amb un cop sec. Així surt l’aire de dins i no s’abaixa el pa de pessic.
  7. Desemmotlla’l i gira’l cap per avall sobre un paper de forn empolsat amb sucre en pols. D’aquesta manera quedarà més pla de dalt.
  8. Deixa’l refredar.
  9. Per a l’almívar: posa l’aigua i el sucre al foc i deixa-ho bullir 2 min per tal que es dissolgui el sucre. Opcionalment, afegeix el licor i reserva.
  10. Per a la crema de mantega: posa l’aigua i el sucre en un cassó al foc. Deixa-ho bullir durant 3 o 4 minuts.
  11. Aboca aquest almívar en forma de rajolí sobre els rovells sense deixar de batre-ho amb les varetes elèctriques. Continua muntant fins que es refredi l’almívar i els rovells quedin ben esponjosos.
  12. Incorpora-hi la mantega de mica en mica i bat fins que quedi ben homogeni. Reserva-ho.
  13. Talla el pa de pessic en tres pisos.
  14. Col·loca el primer pis de pa de pessic sobre una reixeta i mulla’l amb la tercera part de l’almívar. Escampa-hi la melmelada i tapa-ho amb un segon pis de pa de pessic.
  15. Mulla’l amb un altre terç de l’almívar i cobreix-lo amb una mica de crema de mantega.
  16. Tapa-ho amb el tercer pis de pa de pessic i mulla’l amb la resta d’almívar.
  17. Cobreix tota la mona amb la crema de mantega.
  18. Enganxa-hi l’ametlla laminada per dalt i per tot el voltant, agafant grapats d’ametlla amb una mà i acostant-la als laterals, s’enganxa tota sola.
  19. Decora la Mona al teu gust.

​Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes de Mones de Pasqua!

I si t’animes a fer aquesta recepta, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.

També et pot interessar aquest article per aprendre a cuinar aquest pastís de formatge.