El nostre blog

Publicado el dia

On va el menjar que no es ven?

El dia internacional de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments és una jornada internacional promoguda per les Nacions Unides que se celebra el 29 de setembre des de l’any 2019. Aquesta diada sorgeix arran de l’evidència de l’augment progressiu del nombre de persones que passen fam. Avui en dia, ens trobem en un context en què, diàriament, es tiren o desaprofiten tones de menjar. Segons estimacions de l’Organització de les Nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació, altrament coneguda com a FAO, un 14% dels aliments produïts mundialment no són mai consumits.

Amb aquest dia internacional se cerca una major conscienciació global al voltant de les situacions en què es produeixen les pèrdues d’aliments en la cadena de producció. De la mateixa manera, es pretén també donar a conèixer els casos de malbaratament alimentari domèstic.

Des de la nostra fundació, a Plusfresc sempre hem impulsat un model de negoci solidari que ajudés a les entitats socials del nostre entorn. Un dels punts que vam tenir sempre clars va ser el de la lluita contra el malbaratament alimentari: vam ser un dels establiments pioners en la donació d’aliments en bon estat a les entitats socials.

A Plusfresc som conscients de les necessitats que tenen diferents col·lectius de persones i que no és ètic llençar el menjar que és comestible. És per aquest motiu que hem treballat a fons per intentar minimitzar la quantitat de menjar apte pel consum que es llença a les escombraries.

A la majoria d’establiments Plusfresc i al nostre magatzem central tenim entitats que ens recullen els productes que considerem que no són comercialitzables (pocs dies de marge fins a la data de caducitat o consum preferent, defectes en l’embalatge…), que posteriorment es distribueixen entre les persones a qui aquestes entitats donen suport. Per exemple, la carn i el peix que es troben sota aquestes condicions es congelen i es donen a diferents entitats, que ho passen a recollir per diferents botigues.

També donem productes que són perfectament comercialitzables a entitats amb les quals tenim convenis de col·laboració i que tenen necessitats constants pel nombre de persones a què assisteixen.

Fa temps que col·laborem estretament amb diverses associacions, com són Creu Roja, Arrels, la Fundació Rosa Oriol i el Banc d’Aliments, aquesta última la fem de forma habitual.

A més, des de fa anys participem en els recaptes solidaris d’aquesta darrera entitat, el Banc d’Aliments. Gràcies a la solidaritat de tots vosaltres i a l’ajuda dels voluntaris, cada any donem una gran quantitat de kg d’aliments a qui més ho necessita.

També et poden interessar aquests consells per no malbaratar aliments.