El nostre blog

Publicado el dia

Consells per una calçotada de 10

Quedar amb els amics o amb la família per fer una calçotada en grup és una de les tradicions més boniques que ens uneixen a tots els catalans. Quan arriba l’època, sempre és bon moment per reunir-se i fer una bona calçotada, però hi ha alguns aspectes que cal tenir en compte a l’hora de fer-la si es vol tenir l’èxit assegurat. Avui et portem els consells dels nostres experts calçotaires de confiança perquè et quedin de 10: l’Antoni Espinola, productor local de calçots, i el Víctor Nicolau, monitor gastronòmic de Plusfresc. Segur que et queden de 10!

Com escollir uns bons calçots?

Ben fàcil! Només cal que vinguis a Plusfresc i trobaràs els millors calçots de proximitat. Ens els porta l’Antoni Espinola dels seus camps de Térmens i són molt dolços i deliciosos.

Com saber que un calçot és fresc?

El calçot ha de ser dur i ben ters, tenir la fulla ben verda i la part de baix, blanca.

Com conservar-los a casa?

Per mantenir-los frescos més temps és important guardar-los en un lloc fresc i airejat. També podem tapar les arrels amb un drap humit, per mantenir-los més temps com acabats de collir.

Trucs per cuinar-los

  1. No se’ls hi ha de tallar ni les arrels ni la part verda de les fulles, així aconseguirem que tot el suc quedi a dins del calçot.
  2. El foc és molt important, és interessant fer-lo amb llenya d’olivera, d’ametller o de vinya, i que aquesta sigui ben menuda.
  3. Cal coure’ls amb una bona flama, no ens interessa que hi hagi brasa.
  4. S’han de coure fins que quedin ben negres, que no ens faci por que es cremin per fora!
  5. Un cop els traiem del foc, s’han de tapar amb paper (de diari per exemple) i els deixem uns 15 minuts ben tapats. Així s’acabaran de coure.

Com pelar-los?

Pelar un calçot és tot un art! Cal agafar-los per la part verda de les fulles amb una mà, i, amb l’altra agafar-los per les arrels, fer-li un pessic i extreure’n la part exterior cremada.

I la salsa?

En contra del que molta gent creu, la salsa que acompanya els calçots no és el romesco, sinó la salvitxada. Que encara que s’assemblin, no són exactament el mateix. La segona, una salsa a base de nyores i bitxo, originària de Valls, és la que hauria d’acompanyar les calçotades que en aquesta època de l’any són tan típiques a Catalunya.

Amb què els acompanyem?

Tradicionalment de segon es cou carn a la brasa, per aprofitar el caliu del foc. S’acostuma a servir xai, llonganissa blanca i negra, cansalada, pollastre… Pots aprofitar el nostre lot graellada que trobaràs a les nostres botigues aquests dies. La carn s’acompanya amb mongetes, patates al caliu, carxofes, un bon allioli i pa torrat a la brasa.

Acabem amb postres?

Després d’aquest àpat tan copiós encara ha de quedar un foradet per les postres! Es pot optar per una mica de fruita, com la taronja que està de temporada i queda molt bé tallada a rodelles i servida amb sucre i canyella. Però normalment també s’acostuma a menjar crema catalana o alguna peça de rebosteria, com un bon tortell de nata.

El més important, però, és la bona companyia i la festa que s’esdevé al voltant d’una calçotada!

I si t’animes a fer una bona calçotada, recorda que trobaràs tots els productes a les nostres botigues i a la nostra web de compra.

També et pot interessar aquest article per aprendre a cuinar amb calçots a casa.