El nostre blog

Publicado el dia

6 consells per estalviar aigua

El 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua, un element essencial per a la vida, l’agricultura, la ramaderia, la indústria, la naturalesa i per al desenvolupament sostenible. Però a nivell domèstic, què podem fer per a estalviar aigua? Reduir el nostre consum d’aigua a casa és vital tant per estalviar com per protegir el medi ambient. Per a això, existeixen consells i trucs senzills que podem aplicar des d’avui mateix i que no ens suposaran molt esforç. Pren nota!

1. Dutxa’t en lloc de banyar-te

Sabies que el 75% de tota la despesa d’aigua es fa en el bany? És lògic si es té en compte la quantitat d’aigua que gastem en rentar-nos. Per a reduir aquest consum és millor dutxar-se que banyar-se, ja que omplir la banyera gasta almenys 200 litres d’aigua mentre que una dutxa de 5 minuts gasta uns 90-95 litres. Un consell tan bàsic, però realment eficaç!

2. Estalvia aigua de la dutxa

Oi que abans de posar-te sota la dutxa calenta has de tenir una estona l’aixeta oberta fins que l’aigua surt al teu gust? Doncs existeixen trucs ben fàcils com posar una galleda o un cubell sota la dutxa per aprofitar l’aigua que corre fins que surt calenta. Aquesta aigua podràs usar-la per a altres coses com per al vàter, per fregar o per regar les plantes!


3. Tanca les aixetes quan no les estiguis usant

Durant la dutxa és important tancar l’aixeta quan t’ensabonis per a reduir la despesa d’aigua. Però no sols en aquesta situació malgastem aigua! També solem deixar córrer l’aigua mentre ens afaitem, rentem les dents o rentem els plats… Però sabies que una aixeta oberta pot abocar 15 litres per minut? Per això és rellevant tancar-la quan no sigui estrictament necessari l’ús de l’aigua.

4. Posa una ampolla plena dins la cisterna del WC

Si col·loques una o dues ampolles de plàstic plenes dins la cisterna o instal·les un mètode de doble descàrrega amb dos polsadors, estalviaràs un munt d’aigua. Tingues present que el vàter és l’artefacte que més aigua consumeix de tota la casa, els que estan mal sincronitzats o tenen alguna petita fuita, poden suposar un desaprofitament de fins a 100 litres d’aigua diaris!

5. Omple bé el rentaplats i la rentadora

Assegura’t que el dia de bugada sigui el dia de l’estalvi de l’aigua. La rentadora suposa el 10% del consum d’aigua en la llar, així que omple bé el tambor i usa la funció «eco». Pots arribar a estalviar uns 2500 litres mensuals. I si fas servir rentaplats, fes el mateix, que estigui ple fins dalt quan comenci a funcionar.

6. Aprofita l’aigua de l’aire condicionat

Si disposes d’un aparell d’aire condicionat, recull l’aigua que va deixant anar en un cubell o una garrafa i reaprofita-la. Pots utilitzar aquesta aigua per regar les plantes o netejar el terra.

Esperem que aquests consells per estalviar aigua a casa, tan fàcils d’aplicar, et serveixin d’ajuda!

També et pot interessar aquest article sobre consells per estalviar quan vas a comprar.