El nostre blog

Publicado el dia

Com ser assertiu a la feina

assertivitat

“Assertivitat” és una d’aquelles paraules, com “resiliència” o “proactivitat”, que estem tips de sentir a l’entorn laboral. Però què significa exactament ser assertiu a la feina? Es pot aprendre a ser-ho? I si és així, com?

  1. Ser assertiu no és ser agressiu. Vetllar per les teves necessitats, opinions, drets o desitjos no és ser agressiu: és no deixar-te manipular ni manipular els altres.
  2. Confia en tu mateix o en tu mateixa. La clau de l’assertivitat és ser conscient en tot moment del teu valor i no deixar que ningú te’l faci dubtar.
  3. O fes-ho veure. Actuar amb seguretat, encara que al principi no sigui cert, fa que t’acabis sentint més segur.
  4. Digues “no”. De vegades ens fa por utilitzar aquesta paraula encara que estigui més que justificada per por de semblar egoistes: fes-la servir per protegir els teus límits.
  5. Recorda que el llenguatge verbal no ho és tot. No n’hi ha prou amb estar pendent del que diem, també hem de vigilar el que transmetem a través del llenguatge corporal. El significat de les nostres paraules pot canviar dràsticament si van acompanyades d’un gest o expressió inadequats.
  6. Aprèn a rebre i donar feedback. Les crítiques constructives ens ajuden a tots.
  7. Justifica les teves demandes. Explicar per què necessites el que t’agradaria aconseguir, encara que el motiu que donis sigui redundant (per exemple, “m’agradaria fer servir la impressora perquè necessito imprimir”) automàticament incrementa les possibilitats que et diguin que sí.
  8. Documenta’t. És més fàcil actuar amb seguretat si confies amb les dades que estàs presentant.
  9. No donis la batalla per perduda abans d’hora. Fer servir paraules i expressions com: “potser m’equivoco, però…”, “crec”, “em sembla”, etc. fa que la gent no et prengui seriosament. Les teves idees són vàlides: defensa-les.
  10. Practica i practica: Si hi ha una conversa en la que t’agradaria ser especialment assertiu, com per exemple demanar un augment de sou, assaja el que diràs i com davant d’un mirall o amb un amic, la parella o algú de la família.
ser assertiu a la feina

Esperem que aquests consells per ser més assertiu a la feina t’ajudin a no oblidar mai el teu valor ni el dels altres.

També et pot interessar: https://www.plusfresc.cat/benestar-plusfresc/consells-per-gestionar-el-teletreball/