El nostre blog

Publicado el dia

5 accions per lluitar contra el canvi climàtic

El compromís per frenar l’avanç de l’escalfament global és responsabilitat de tots. Aquesta és una realitat que podem ajudar a combatre des de l’acció individual. Amb motiu del Dia Mundial del Clima, que es celebra el 26 de març, et compartim aquests consells per a ajudar-te a lluitar contra el canvi climàtic des de casa.

Estalvia energia

Et proposem algunes idees que suposaran, a més, un gran estalvi per a la teva butxaca:

 • Mai deixis el televisor i l’ordinador en stand-by. Un televisor que roman encès durant tres hores al dia i en stand-by les 21 hores restants consumirà un 40% de l’energia total en la manera d’espera.
 • No deixis el carregador del teu mòbil endollat tot el temps, encara que no estigui connectat al telèfon, perquè continuarà consumint electricitat.
 • Ajusta sempre el termòstat, tant per a la calefacció com per a l’aire condicionat.

Canvia les bombetes velles

Reemplaçar una bombeta tradicional per una de baix consum estalvia més de 45 quilograms de diòxid de carboni a l’any. Cert que la segona és més cara, però resulta més econòmica al llarg de la seva vida. Una sola d’elles pot reduir fins a 60 euros les despeses d’electricitat, segons la Comissió Europea.

Posa en pràctica les 3 ‘R’ de la sostenibilitat

Les 3 ‘R’ s’han concebut per a simplificar la lluita contra el canvi climàtic en tres accions:

 • Redueix. Consumeix menys, de manera més eficient.
 • Reutilitza. Aprofita els mercats de segona mà per donar una altra oportunitat a allò que ja no uses o fer-te amb alguna cosa que necessites i que una altra persona no. Estalviaràs diners i aconseguiràs reduir el consum. Practica també l’intercanvi.
 • Recicla envasos, residus electrònics, etc. Saps que pots estalviar més de 730 quilos de CO₂ a l’any sol amb reciclar la meitat de les escombraries que es genera en la llar?

Lluita contra el canvi climàtic utilitzant menys aigua calenta

És necessària una gran quantitat d’energia per a escalfar aigua. Aquestes són algunes accions contra el canvi climàtic que et suposaran, a més, un estalvi econòmic:

 • En la mesura que et sigui possible, instal·la un regulador de cabal de l’aigua a la dutxa i evitaràs l’emissió de més de 100 quilos de diòxid de carboni a l’any.
 • Neteja la casa amb aigua freda o tèbia i estalviaràs 150 quilos de CO₂.
 • Estalvies aigua calenta i gastes quatre vegades menys energia si en comptes d’un bany et fas una dutxa.
 • Tanca l’aixeta mentre et rentes les dents.
 • Assegura’t que les teves aixetes no degoten. El degoteig d’una aixeta pot fer perdre en un mes l’aigua suficient per a omplir una banyera.

Fes servir bosses reutilitzables per anar a comprar

La clau és crear l’hàbit: porta sempre a sobre bosses reutilitzables o de roba a l’hora de comprar. El carret de la compra és una altra opció molt bona. A les nostres botigues també t’oferim bosses de paper, de niló o de ràfia que podràs reutilitzar tantes vegades com vulguis.

Si compres peces de fruita o verdura, evita fer servir bosses de plàstic. Totes les bosses que trobaràs a les nostres botigues son compostables i a més a més, pots utilitzar bosses de malla com les que pots trobar a Plusfresc, l’opció més sostenible ja que les pots reutilitzar cada vegada que vinguis a comprar.
​ Ja veus que adoptant unes senzilles mesures d’eficiència energètica a casa teva i en el teu dia a dia, estalviaràs diners i contribuiràs en la lluita contra el canvi climàtic.

També et poden interessar aquests errors comuns a l’hora de reciclar.