El nostre blog

Publicado el dia

Tot el que necessites saber per muntar una calçotada a casa teva

Visca! Ja és temps de calçots! Si tu també ets un fan incondicional d’aquest plat segur que t’interessa aprendre a fer-los a casa i sorprendre a la teva família i amics amb un dinar per embrutar-se els morros. És un bon pla, no? Doncs estàs de sort, perquè anem a repassar tot el que et cal per fer una calçotada de luxe.

1. El primer, triar-los bé!
El primer que has de mirar és la matèria primera, fer-te amb uns bons calçots és clau. Al Plusfresc, els calçots vénen directament de la finca de l’Antoni Espinola, de Termens, i en menys de 24 hores ja els pots tenir a les mans. Fresquíssims i molt gustosos! Prova’ls i ens dius.

Imatge extreta de: www.cotxeres.consorci.org
Imatge extreta de: www.cotxeres.consorci.org

2. Ja tens els calçots, i ara què?
Necessitaràs un lloc a l’aire lliure on fer foc i preparar la brasa amb branquetes de pi o sarments. Si no tens pati, una bona opció és anar amb els amics a una zona de barbacoes.

Un cop ja tinguis el lloc, toca preparar els calçots per torrar-los al foc. Una bona idea és travessar-los un rere l’altre amb un filferro, perforant la part blanca. Amb el mateix filferro pots improvisar uns mànecs a banda i banda que et deixaran manegar-los a la perfecció.

3. Calçots, al foc!
Ara que ja els tens preparats, deixa’ls sobre les flames fins que comencin a treure aigua i es vegin ben torrats, aquest és el senyal de què ja estan llestos! Un cop llestos, els pots embolicar en paper de diari en farcellets de 15 o 20 calçots, així aguantaran millor l’escalfor.

Imatge extreta de: www.joan7.jubany.cat
Imatge extreta de: www.joan7.jubany.cat

4. Ara et falta el més important: la salsa
Pots preparar una salsa per llepar-se els dits en un pim-pam. Agafa un morter o una batedora, pica una cabeça d’alls escalivats i un all cru. Després, pica-hi 130 g d’ametlles i 130 g d’avellanes. És bo que algunes siguin torrades i d’altres no, per exemple: 100 g de torrades i 30 g de pelades.

Tot seguit agafa 4 o 5 tomàquets madurs escalivats i els piques per afegir-los a la mescla. Afegeix uns 80 centilitres d’oli d’oliva arbequina a poc a poc i sense deixar de batre, fins a aconseguir una bona consistència per a sucar-hi el calçot. Finalment, posa-hi sal al gust i afegeix una llesca de pa sec i torrat xopat amb vinagre i una polpa de nyora o dues cullerades de pebre vermell, com prefereixis.

Imatge extreta de: www.naturalum.wordpress.com
Imatge extreta de: www.naturalum.wordpress.com

Pots presentar els calçots en una teula i no t’oblidis dels pitets ni del vi, i si és en porró, millor que millor. Amb tot això fet, molt s’hauria de torçar la cosa perquè no sortís una calçotada boníssima! Bon profit 😉