El nostre blog

Publicado el dia

Receptes originals per la Castanyada

Ja tenim a tocar una de les festes més nostrades i estimades per tots: la Castanyada! Tots sabem que aquesta nit és típic atipar-se de moniatos, castanyes i panellets; però per què no sorprenem els nostres comensals amb algunes receptes ben originals a partir d’ingredients de plena temporada?

Crema de castanyes


pequerecetas

La crema de castanyes, en aquest cas salada, és una delícia gastronòmica que hauríeu de provar si no la coneixeu. La pots servir en gotets d’aperitiu per fer una presentació encara més atractiva. Segur que a tota la família li encantarà!

Ingredients:

  • 1 Kg de castanyes pelades
  • 1 litre de brou de pollastre
  • 1/4 litre de nata líquida
  • Sal

​Preparació:

  1. En una olla posa un litre i mig de brou casolà de pollastre, i afegeix les castanyes.
  2. Deixa-les coure molt lentament durant un parell d’hores reservant algunes com a guarnició.
  3. En la mateixa olla tira la nata, i bull un parell de minuts fins que quedin integrats els sabors.
  4. Deixa que reposi una estona perquè es refredi una mica, i quan estigui temperada, tritura-la amb la batedora elèctrica a màxima velocitat.
  5. Després passa-la pel colador xinès per si queda alguna resta de castanya sense triturar.

Moniatos rostits farcits de bolets

hoycomemossano

Els moniatos s’utilitzen tant per elaborar receptes dolces com salades. En aquesta ocasió, estan rostits al forn, amb un farciment de bolets i un toc d’herbes provençals. Una recepta molt senzilla que es pot preparar amb antelació i escalfar en el forn just abans de servir.

​Ingredients:

  • 2 moniatos
  • 1 ceba morada
  • 1 gra d’all
  • 1 porro
  • 250 g de xampinyons o bolets de temporada
  • Herbes provençals
  • 1 ou
  • Sal
  • Pebre negre

​Preparació:

  1. Escalfa el forn a 180º amb calor a dalt i a baix.
  2. Tria dos moniatos que siguin més o menys de la mateixa grandària i de forma arrodonida. Posa’ls sobre paper de forn en una safata i rosteix-los fins que estiguin tendres. El temps dependrà de la grandària del moniato que hagis triat. Punxa’ls amb un ganivet per a comprovar que estan fets per dins.
  3. Mentre es rosteixen els moniatos, prepara el farciment. Pica molt finament la ceba, el porro, i el gra d’all. Salta’ls en una paella amb una mica d’oli d’oliva.
  4. Pica també els bolets fins que quedin en trossets molt petits, Agrega’ls a la paella. Salta uns minuts fins que estiguin fets. Retira del foc i reserva.
  5. Treu els moniatos del forn i obre’ls per la meitat en sentit longitudinal.
  6. Amb l’ajuda d’una cullera buida els moniatos. Treu tota la carn però amb cura de no trencar la pell.
  7. En un bol, barreja la carn dels moniatos amb els bolets saltats. Afegeix una mica de sal, pebre negre i herbes provençals. Per a donar-li una textura més cremosa, bat un ou petit i afegeix-lo al bol. Barreja-ho bé.
  8. Emplena cada moniato amb la mescla que has preparat i abans de servir-los, posa’ls al forn 10 minuts perquè estiguin calents.

Coca de full amb bolets

elsfogonsdelaisabel

Les coques són ideals per als sopars de pica-pica, ja que es poden fer a talls o presentar-les en porcions individuals. Aquesta que et portem avui amb bolets, queda espectacular!

​Ingredients:

  • 1 làmina de pasta de full
  • 1 ceba
  • Botifarra negra
  • Trompetes de la mort
  • Ceps
  • Camagrocs
  • Oli
  • Sal
  • Pebre

​Preparació:

  1. Sofregeix la ceba en una paella fins que estigui transparent. Reserva-la.
  2. Salta els bolets, per separat cadascun, tots ells tallats a trossos no gaire petits, i sense acabar-los de coure. Salpebra i reserva.
  3. Talla dos trossos de pasta de full de la mida que desitgis, punxa’ls bé amb una forquilla i cou-los 10 minuts al forn a 180º.
  4. Treu-les del forn i cobreix-les amb la ceba. Pots fer diferents coques: en una posa la ceba, els ceps i els camagrocs amb un raig d’oli; en l’altra la ceba, les trompetes i la botifarra també amb una mica d’oli per sobre.
  5. Enforna-les de nou fins que quedin daurades.

Esperem que gaudeixis d’aquestes receptes i que passis una bona Castanyada!

També et pot interessar aquest article sobre els orígens de la Castanyada.