El nostre blog

Publicado el dia

El producte del mes: el préssec groc

És temps de préssecs! Avui parlarem del préssec groc, que ens fan arribar els nostres productors Miquel Pubill, Ramon Torres i Rafel Alegre. En Marc Busquets, responsable del Departament de Qualitat de la Secció de Fruites i Verdures, t’explica tot el que cal saber sobre el préssecs que trobaràs a Plusfresc i com reconèixer si són de bona qualitat. Ep! I fins i tot ens regala una recepta!

Ramon Torres0024

Quines característiques té el préssec varietat “babygold”? Què el diferencia de la resta de préssecs del mercat?

El presseguer és una espècie amb molt dinamisme varietal dins del món del fruiters, cada any apareixen noves varietat al mercat. Dins la gamma de préssec de carn groga, les diferents varietats de babygold (la família comprèn des del babygold fins al 9) s’han consolidat i mantingut durant més de 20 anys com a varietat de referència de préssec groc gràcies als seus atributs tant organolèptics com agronòmics.

La varietat babygold destaca per donar bons calibres, en el cas del préssec com major és el calibre té més sucres, el mesocarpi (part carnosa o comestible) té una bona consistència, fet que li aporta una bona conservació i manipulació a l’hora d’encaixar-lo i, en el cas d’haver tingut una bona incidència de sol durant el seu creixement, li dóna uns reflexos rojos a la pell que són molt cridaners visualment.

A Plusfresc, dins les subvarietats de babygold, disposem als nostres mercat del babygold 6babygold 8 (també anomenat Escola)i baby gold 9,ja que són el que tenen millors atributs organolèptics.

Quina és la millor època per consumir-lo?

La campanya del préssec groc acostuma a comprendre des de finals de juny fins a mitjans de setembre, el millor moment pel consum d’aquesta fruita seria entre la segona quinzena de juliol fins a finals d’agost, ja que és quan hi ha les varietats més apreciades a la plana de Lleida.

Productor Ramon Torres
Productor Ramon Torres

On es cultiven els préssec babygold que podem trobar a Plusfresc?

El préssec groc d’inici de campanya prové de la zona primerenca del “Baix Segrià” (Aitona, Soses, Masalcoreig,..), a mesura que avança la campanya ens arriba de la part alta  de la comarca del Segrià i  la Noguera, d’allí obtenim les varietat Montaingold, Carson, Babygold 6EscolaBabygold 9 Pollero (varietat autòctona també apreciada).

Quin és el procés des que es recullen de l’arbre fins que arriben al consumidor?

La recol·lecció s’acostuma a realitzar de matinada, perquè el préssec no tingui estrès degut a la calor i així evitar possibles evolucions negatives. Seguidament, en el cas dels nostres agricultors/col·laboradors més petits, la selecció i encaixat es realitza directament al camp per disminuir la manipulació i, en el cas d’aquest agricultors més “grans”, es passa per un calibrador per així realitzar una selecció acurada. Un cop realitzat, sobre les 16:00 hores el recepcionem a central i l’endemà al matí ja està a les nostres botigues en 24 hores.

Productor Rafael Alegre
Productor Rafel Alegre

Com podem escollir els millors préssecs grocs?

Per triar un préssec groc es recomana:

  • Ens hem de fixar que a la zona epidèrmica (pell), no hi hagi cap cop i/o defecte i que dins la coloració groguenca hi hagin reflexos rojos, això vol dir que ha tingut un bona incidència del sol, fet que li ajuda a obtenir un bon nivell de dolçor.
  • Al consumir-lo, hem de veure que a la carn tingui una coloració groga intensa i uniforme, això ens indica que ha estat recol·lectat al seu moment òptim.
  • La textura del préssec groc babygold acostuma a ser molt consistent, però hem de notar que al apretar-lo lleugerament  la carn cedeix un mica.
  • El tret principal per saber si hem triat un bon préssec groc (si es compleix els altres punts no farà falta comprovar-lo) és que desprengui una olor molt intensa, si es així ja està llest per menjar!
Miquel Pubill0003-2
Miquel Pubill

Ens pots explicar alguna curiositat d’aquest tipus de préssecs?

La meva experiència dins la cadena Plusfresc m’ha ensenyat que el préssec groc (sobretot la varietat babygold) té un “EFECTE ATRAIENT”. Vull dir, quan el préssec groc està ben treballat, com és el cas dels nostres proveïdors, amb l’aroma que desprenen, inconscientment, t’apropes a agafar-ne.

Coneixes alguna recepta per consumir-lo de manera diferent?

No sóc gaire “cocinitas”, però un dels nostres proveïdors de préssec em va explicar una manera fàcil i ràpida de preparar unes postres diferents per aquests dies de calor.

Préssec groc al vi

Ingredients: préssec Babygold, sucre i vi negre.

Talles el préssec a daus (com si fossin patates braves), els col·loques dins un bol i hi afegeixes una culleradeta de sucre (la quantitat dependrà del llaminer que siguis), un raig de vi negre i el deixes macerar durant 30 minuts a la nevera. Com que el babygold té molta consistència, no se’t desfarà. Obtindràs unes postres ideals per fer passar la calor.

En el cas de voler-lo fer per nens, el vi es pot substituir per most o qualsevol tipus de suc de fruita.

Moltíssimes gràcies Marc, com sempre, ens serà molt útil tot el que ens expliques.