El nostre blog

Publicado el dia

El producte del mes: l’orada salvatge

A mig setembre comença la temporada de l’orada, un dels peixos salvatges més valorats. Aquest mes és el nostre producte estrella i te n’explicarem totes les propietats i característiques perquè en gaudeixis al màxim.

L’orada viu en aigües poc fondes i fons arenosos i de roca. És un peix blanc i de color plata brillant d’alt valor a tot el Mediterrani. Pot arribar a fer uns 70 cm de longitud i superar els 8 kg. Sabies que es diu orada perquè té una taca daurada entre els ulls? Ah! I una altra dada molt curiosa: és un peix que neix mascle i es converteix en femella a l’edat de 2 anys.

Entre la primavera i la tardor és la millor època per la pesca de l’orada, doncs a l’hivern s’allunya mar endins, a la recerca de profunditats de fins a 50 m. Com que té una dentadura molt potent, s’alimenta de cloïsses, navalles, ostres i musclos. Tritura la closca i es menja l’interior!

A les peixateries hi podràs trobar dos tipus d’orades: l’orada salvatge, que comença la seva època al setembre fins a finals de novembre, i la de piscifactoria. Reconeixeràs quina és la salvatge perquè té la taca entre els ulls de color daurat, mentre que la de piscifactoria la té de color gris-negre.

Ara que ja saps la informació bàsica, conversem amb l’Àngel Pérez, el nostre Responsable a la Secció de Peixateria.

Bon dia Àngel, quines característiques organolèptiques té l’orada salvatge?

Bon dia. El més especial de l’orada salvatge és un sabor suau amb una essència única. A més, és un dels peixos que més aguanta congelat sense perdre la seva qualitat.

D’on prové l’orada salvatge que trobem a Plusfresc?

El nostre producte, el que podeu trobar a les peixateries de Plusfresc, ve directe del Mediterrani, des de la Costa Brava fins la Costa de Llevant.

Quin és el procés que es segueix des que es pesca fins que arriba als nostres clients?

Comprem el peix a la llotja, portant a terme un control visual del producte i exigint que la qualitat sigui la millor. Li apliquem una capa de gel i es carrega al camió cap a les nostres instal·lacions. Un cop aquí, tornem a revisar que la qualitat sigui l’exigida i el posem a la venda a la botiga sense trencar en cap moment la cadena de fred.

Com podem demanar que ens preparin l’orada a la peixateria de Plusfresc?

La podem preparar de moltes maneres! La netegem i la deixem sencera per fer al forn i també la filetegem o la tallem a rodanxes per fer a la planxa.

plusfresc3N4A8466

Quina és la millor manera de conservar-la un cop comprada fins que la cuinem?

El millor és, tal com ens l’han preparat a la peixateria, la posem a la part de la nevera que més refredi, la part de baix. És important que no hi entri aire perquè es resseca i perd qualitat. Així la podrem conservar fins a 48 h. Si la volem conservar més temps, l’haurem de guardar al congelador.

Com recomanes consumir-la perquè conservi tot el seu sabor i propietats?

La manera més fàcil de cuinar-la i que manté totes les seves propietats és fer-la al vapor o bullida. L’avantatge de l’orada és que és molt versàtil i, la cuinem com la cuinem, sempre ens quedarà espectacular.

Moltes gràcies Àngel! Com sempre, els teus consells ens aniran molt bé.

 

Avui hem fet una sessió intensiva d’aprenentatge sobre l’orada però, encara tenim un truquet més. Ens acomiadem amb una recepta que t’enamorarà: clica aquí per aprendre a cuinar orada a la sal!