El nostre blog

Publicado el dia

El bonítol: peix estrella durant la temporada d’estiu

Si tens pensat acostar-te a alguna de les nostres peixateries, et convidem a innovar en la teva elecció. T’animes a provar el bonítol? És un peix de temporada d’estiu que sol mesurar entre 25 i 65 cm de llargada, tot i que pot arribar als 90 cm! Te’l recomanem especialment pel seu sabor i per la seva versatilitat a l’hora de cuinar-lo.

bonítol al mar
Imatge extreta de enciclopediaanimal.wordpress.com

El bonítol és un peix blau que no hem de confondre amb la tonyina. El pots reconèixer pel seu cos de tonalitats blavoses al dors, amb ratlles fosques una mica obliqües. Té una boca molt grossa i el cos cobert d’escates molt petites, que es fan quasi imperceptibles a la zona del cap. Sabies que és un peix depredador? Doncs sí, s’alimenta d’altres peixos com sorells, sardines, verats i llisses.

El podem trobar a tota la Mediterrània i també a les dues ribes de l’Atlàntic, on les aigües són més temperades. La temporada del bonítol comença a finals d’abril o principis de maig fins a l’octubre, és durant aquesta època quan s’acosten a la costa per reproduir-se. La pesca sol ser per palangre, és a dir, amb un ham. Així el peix no pateix i la carn té més qualitat.

dibuix bonítol
Imatge extreta de agricultura.gencat.cat

El bonítol és molt apreciat al món de la cuina i ens ofereix un munt d’opcions variades. La seva carn és similar a la tonyina però encara més gustosa. El podem trobar fresc a molts supermercats i peixateries, quan n’és temporada. També es comercialitza salat, fumat o en conserva. Explica’ns a la peixateria del Plus si el cuinaràs, a la planxa, al forn, marinat, estofat… i te’l prepararem de la millor manera.

Com ja hem dit, el bonítol és molt versàtil i podem elaborar receptes molt diverses. Per inspirar-te, et proposem una brandada de bonítol amb all negre. Et deixem la vídeo-recepta a continuació.

Ja coneixies el bonítol? Esperem que t’animis a provar-lo i, si ho fas, ens expliquis què t’ha semblat.