El nostre blog

Publicado el dia

Què es menja per Carnaval?

Tots coneixem el Carnaval tal com se celebra en l’actualitat: disfresses, confetti, l’enterro de la sardina… Però sabies que el nom de “Carnaval” deu el seu origen al mot italià “carne vali”? El significat d’aquesta paraula és el fet de menjar carn. La festivitat cau abans de Quaresma, és per això que la població aprofitava per menjar carn en excés, doncs després no podrien fer-ho durant 40 dies.

Ja sabem que el Carnaval és un símbol de rauxa en tots els àmbits però avui ens centrarem en la gastronomia típica d’aquestes dates. De fer gresca i xerinola ja en sabeu prou! 🙂

butiou

El dijous llarder, botifarra menjaré
És l’arribada del Carnestoltes i també se’l coneix com el “dia de l’ou i el porc”. És tradició menjar botifarra d’ou i coca de llardons. Es fan celebracions a l’aire lliure on el plat principal és el porc i concursos de truites. A l’antiguitat, els infants anaven per les cases captant ous per elaborar el plat típic de la jornada.

La Fogasseta
Un altre plat típic del dijous llarder? A diverses poblacions de les Terres de l’Ebre és tradició “la Fogasseta”. Es tracta d’un entrepà de pa rodó, farcit amb truita de carn, carxofes i alls tendres. I si vens a buscar els ingredients a Plusfresc i la proves?

Farcit de Carnaval
Al Pallars Sobirà és tradició el “Farcit de Carnaval”, un embotit fet amb estómac de porc farcit de carn picada, ous, pa, panses, arròs, all, pebre i julivert. Mm… boníssim!

medium-farcitdecarnaval

El ranxo
Quilos i quilos de carn de porc, de vedella, de xai i un munt de cols, patates, cigrons, mongetes, fideus, arròs, pollastre, gallina, botifarra i garrons de pernil per aconseguir un brou ben consistent. L’objectiu d’aquest plat, que es menja en comunitat, era fer passar el fred a la població i reforçar els vincles entre el veïnat. La cocció és lenta, durant hores i hores, i s’ha de saber molt bé quan afegir cada ingredient.

Arrossades
Són típiques d’aquestes dates les grans arrossades per tot el poble. Els experts, any rere any, amb paciència i dedicació cuinen centenars de quilos d’arròs amb verdures, carn, peix i marisc. Les delicioses flaires que desprèn la cassola fan acostar als veïns i també als forasters.

Sardinada
I per acabar la festa, una bona sardinada per acomiadar el Rei Carnestoltes! A la brasa són tan gustoses…

8465634677_8da7166d64_b.jpg_1561434515

La cultura catalana és tan àmplia i variada que no hem pogut reflectir les tradicions gastronòmiques de tots els pobles. Et convidem a que ens donis un cop de mà explicant-nos les del teu!