El nostre blog

Publicado el dia

Aprèn a cuinar cargols com un gran xef

Lleida no seria el mateix sense l’Aplec del Caragol, on és tradició degustar tones de cargols. És un menjar molt especial a la nostra terra i els podem cuinar de maneres variades.

Avui, l’Antoni Rubies, cuiner de l’Arrosseria Antoni Rubies i col·laborador de Plusfresc, et sorprendrà amb unes receptes d’allò més innovadores. Esperem que t’agradin. Bon profit!

antoni 1

 

Coca cruixent d´escalivada, tapanada d´arbequina i cargols

coca

Ingredients per a 4 persones:

  • 2 pebrots vermells petits escalivats i pelats
  • 2 albergínies petites escalivades i pelades
  • 1 ceba mitjana escalivada i pelada
  • Olives arbequines
  • Oli d´oliva extra verge
  • 150 g de cargols bullits i sense closca
  • Pasta cruixent (225 g farina, 125 ml oli oliva, 125 ml llet, 5 g sal, 10 g sucre)

Elaboració:

  1. Piquem  l´escalivada ben fina i la fiquem a la coca, ja cuita, barrejant l’oliva arbequina.
  2. A sobre, hi posem els cargols prèviament saltejats amb una mica d´all.
  3. Es pot decorar amb una mica de menta fresca picada o julivert picat.

Elaboració de la pasta cruixent:

  1. Amb la farina, la sal i el sucre fem un volcà on hi ficarem la llet i l´oli d´oliva.
  2. Amassem força i la deixem reposar un parell d´hores a la càmera.
  3. Posteriorment en fem les porcions,  l’estirem i  la coem al forn.

 

Cassoleta de cargols a la gormanda

curs 011

Ingredients per a 4 persones:

  • 440 g de cargols
  • Sal i pebre negre
  • 75 g de cansalada viada fumada
  • 50 g de pernil salat
  • 75 g de llonganissa fresca
  • 3 grans d´all
  • Brandy
  • 1 polsim de farina blanca
  • Oli d´oliva extra verge
  • Herbes provençals

Elaboració:

  1. Saltegem la llonganissa, la cansalada amb els alls esclafats i amb pell.
  2. Després li fiquem el pernil salat i els cargols.
  3. A foc lent els anem saltejant, salpebrem amb abundància i afegim les herbes provençals.
  4. Quan estigui tot cuit, flamegem amb el brandy i li afegim la farina.

 

Amanida de cargols i fruita

curs 007

Ingredients per a 4 persones:

  • Fruita variada del temps tallada a daus (maduixot, cireres, peres, pomes, préssec, etc.)
  • Xarop (300 g sucre per 200 ml d’aigua) amb una mica de menta fresca o seca
  • Enciam iceberg
  • 200 g de cargols bullits i sense closca
  • Fulles d’endívia, loyo rosse, xicoira, etc.
  • Pinyons torrats
  • Vinagreta de gerds (gerds, vinagre de mòdena, oli d´oliva, sal pebre blanc)
  • Cruixents de cansalada viada fumada

Elaboració:

  1. Bullim el xarop durant dos minuts amb la menta i escaldem les fruites per ordre de cocció (les vermelles no cal escaldar-les).
  2. Un cop fet,  les escorrem i les conservem amb el mateix xarop quan estigui fred.
  3. Muntem l´amanida amb els diferents elements i, per últim, hi afegim la vinagreta dolça.

 

Brotxeta de fruites xatonades i cargols

 cargols 2004 007

Ingredients per a 4 persones:

  • Escarola ben blanca
  • Fruita variada (pera, poma, fruites vermelles, raïm, etc.)
  • 75 g cargols bullits i sense closca
  • Salsa romesco
  • Puré de fruites vermelles o de maduixot

Elaboració:

  1. Muntem unes brotxetes amb fruita tallada a daus.
  2. La col·loquem en una copa de còctel amb un fons d’escarola ben blanca.
  3. Amanim amb un romesco enriquit amb una mica de puré de maduixots.