El nostre blog

Publicado el dia

Consells nutricionals en temps de confinament

Tot i que en circumstàncies normals ja hauríem de cuidar bé la nostra alimentació, en aquests dies de confinament és més important que mai. La Doctora Antonieta Barahona utilitza la seva gran experiència per donar-nos consells nutricionals bàsics i molt fàcils de seguir.

Per tothom, abans d’anar al supermercat

  • Planifiqueu els menús per cuinar i seguir durant la setmana, estalviareu en la compra, la fareu més ràpida i en una sola sortida de casa.
  • Feu que tota la família participi en planificar els menús i fer la llista, així tots podran dir la seva i consensuar el que cuinareu cada dia sense sorpreses ni disgustos. Poseu en pràctica una dieta saludable.
  • Durant e confinament, que no faltin a la llista els productes frescos, són els més saludables. Els podeu preparar amb receptes senzilles com ara amanides, macedònies de fruita o guarnicions de plats.
  • Penseu en alguns aliments que podeu guardar i reservar com ara conserves, llegums, cereals o pasta seca. En un moment donat us poden solucionar un àpat i la possibilitat de cuinar-los de manera més sana.
  • Feu la llista de la compra després de menjar, si la feu tenint gana, sempre hi cabran els aliments processats, ensucrats i calòrics, que tot i que hi poden ser ocasionalment, no cal que siguin els principals.

Per als més petis de casa

  • S’ha de poder menjar de tot, tret del que senti malament o disgusti molt. S’ha de ser condescendent però també formatiu, una dieta variada, equilibrada i agradable, és la que cal fer.
  • Si deixeu que us ajudin a preparar i cuinar el que s’ha de menjar, teniu més fàcil que ho vulguin tastar. Aprofiteu per ser didàctics i formatius amb la dieta saludable.
  • A vegades les fruites, verdures i hortalisses es poden “disfressar” en plats creatius i textures diferents: batuts, croquetes, lasanyes, truites, purés, etc.
  • Els cereals d’esmorzar, les galetes, les magdalenes, coques… la rebosteria feta a casa sempre és més saludable. Si gaudeixen del temps d’elaborar-les i cuinar, pot ser un nou hàbit per menjar millor. Vosaltres podeu triar i variar les receptes amb ingredients més naturals i sans.
  • La beguda fonamental i necessària és l’aigua, la resta de begudes (refrescos, sucs de fruites no naturals) millor reservar-les per prendre ocasionalment. Els sucs i batuts de fruita amb làctics o sense, poden fer-se a casa i servir d’entreteniment en preparar-los.

Per als més grans

  • Per la gent gran l’alimentació ha d’assegurar l’aportació suficient de nutrients a partir dels aliments i aquests han de ser escollits amb l’objectiu de configurar una dieta complerta.
  • Durant el confinament i sempre, s’ha d’assegurar aportació de proteïna per mantenir la musculatura: carn / peix / ous, però també els llegums, la llet i derivats làctics com els iogurts i formatges. Segons dificultat o no en mastegar i en fer les digestions adaptarem les preparacions i textures dels plats.
  • Els plats únics, purés, batuts, sopes, etc. poden ser una bona opció sempre que al preparar-los intervinguin com més grups d’aliments millor. Un plat de llegums amb verdures i arròs / una sopa de pasta amb verdures i pollastre / un batut de iogurt amb fruites i fruits secs en són bons exemples.
  • Caldrà tenir present aquells aliments que aportaran vitamines i minerals sempre necessaris per mantenir l’organisme regulat correctament: fruites, verdures, hortalisses per una banda i làctics, oli d’oliva i fruits secs per l’altra.
  • Hidratar-se, beure aigua, infusions, sucs naturals de fruites… la sensació de set amb l’edat disminueix, per això, caldrà beure de tant en tant encara que no es tingui sensació de trobar-la a faltar.

Per controlar l’ansietat i les ganes de menjar constants

  • Feu els àpats amb horari concret, fixeu una hora per esmorzar, dinar i sopar. Potser ara en temps de confinament que fem menys exercici i l’horari es pot organitzar millor, ens podem platejar eliminar el mig mati i/o el berenar.
  • En cas de voler picar, feu-ho conscientment. No ho feu dempeus, ni amb pressa ni fent una altra cosa, sinó asseieu-vos a taula i mengeu-vos-ho sabent el que s’està fent.
  • Sovint pregunteu-vos primer si és una necessitat i us convé, pot servir d’excusa per pensar-s’ho millor. Una fruita, una infusió, un suc natural, un trosset de xocolata… us pot fer passar aquella sensació de gana que no és real.
  • Si per algun motiu sucumbiu, no serveix massa lamentar-se i sentir-se culpable. Intenteu equilibrar els àpats següents fent-los més saludables. Generalment sabem quina és l’alimentació que cal dur, per trobar-nos bé, cal doncs posar-ho en pràctica.
  • Fer la llista de la compra amb criteris d’alimentació saludable, sense gana. Podeu tenir a casa algun aliment d’aquells que no convenen, però amb moderació, serà més resistible la temptació: si no se’n té, no se’n pot menjar.