El nostre blog

Publicado el dia

Com ser un bon donant de sang

bancsang.net

Sabies que cada dia es necessiten, només a Catalunya, entre 800 i 1.000 donacions de sang? Avui, Dia Mundial del Donant de Sang et volem donar totes les claus per unir-te a aquesta iniciativa solidària de la manera més segura, tant pel donant com pel receptor.

En primer lloc cal saber qui pot donar sang: qualsevol persona entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 kg i no tingui problemes de salut. D’altra banda, si has patit hepatitis abans dels 12 anys, estàs consumint algun dels medicaments més comuns o si tens el colesterol elevat, també pots fer-ho.

No pots donar-ne si fa menys de 4 mesos que t’has fet un tatuatge, si fa poc que has anat al dentista (cal esperar 1 dia per una neteja, 3 per un empast i 7 si t’han tret un queixal) o si acabes de tornar de viatge: si vens d’Europa no és necessari, exceptuant Turquia, Georgia o Madeira, però si vens de fora s’ha d’esperar 1 mes o, en el cas d’haver visitat un país on hi hagi risc de malària, 6.

Utilitza aquests criteris per triar el moment adequat per donar sang i escull fer-ho durant un dia lleuger, durant el qual no hagis de fer gaires esforços. Quan arribi l’hora, tingues preparat el teu DNI, passaport, permís de residència, carnet de conduir o de donant, per agilitzar el procés.

Un cop acabada la teva donació, evita els llocs calurosos i intenta no haver d’estar dret o dreta durant molt de temps. Recorda prendre molta aigua i consumir aliments rics en ferro i no beure o fumar (tant abans com després de donar sang). Tampoc és aconsellable fer esport durant les hores següents.

Si fa poc que has donat, recorda que els homes poden fer-ho 4 cops l’any i les dones 3– això sí, entre donació i donació han de passar dos mesos com a mínim. I si sempre has volgut fer-ho, però mai t’hi has acabat d’atrevir, aquesta és la teva oportunitat. Salvar vides mai ha sigut tan fàcil!

bancsang.net