6 curiositats sobre la Festa Major de Sant Anastasi de Lleida

Avui a les 20:00 la directora de l’Auditori Enric Granados, Puri Terrado, protagonitzarà el Pregó i per fi començaran les festes de Sant Anastasi. Per anar escalfant motors, volem compartir amb tu alguns detalls sorprenents d’aquesta celebració tan estimada.
- Ben aviat farà 400 anys: el 2027 celebrarem els seus quatre segles d’existència.
- S’ha celebrat ininterrompudament: és una de les poques festes europees que no s’ha aturat per culpa de canvis polítics o guerres.
- Marc Antoni i Cleòpatra són gegants molt especials: daten de l’any 1840 i són els més antics que hi ha en actiu a Catalunya.
- La batalla de flors prové d’un ritual amorós: antigament les dones solteres feien servir les flors de les corones per llançar-les al sant des dels balcons. Si encertaven el cap de Sant Anastasi, significava que es casarien aviat. Els nens després feien servir les que s’acumulaven a terra per jugar. Amb el temps, aquestes flors es van substituir per confeti.

Imatge extreta de FestesLleida
- Es creu que Sant Anastasi va néixer al carrer Magdalena, 22, però l’historiador Josep Lladonosa opina que va ser a un hort “fora muralles” (l’Hort de Biscarri) que en l’actualitat s’ubicaria entre la Rambla Ferran i el carrer General Brito.
- Primer va ser patró de Lleida i després de Badalona: a casa nostra se celebra des del 1627 i a Badalona des del 1672. També es patró de la ciutat ja que el sant i els seus 73 companys van ser martiritzats a la seva platja.
Ara ja saps més coses sobre Sant Anastasi i la Festa Major! Esperem que t’ho passis molt bé aquests dies i recorda que ben aviat també tindrem aquí la festa dels caragols per excel·lència. Si vols aprendre com cuinar-los perquè et quedin espectaculars, t’ho expliquem aquí.