El nostre blog

Publicado el dia

10 consells per no malgastar aigua a casa

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l’atenció en la importància de l’aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d’aigua dolça, per això en el període de sequera que estem vivint, et portem uns consells per estalviar-la.

Els períodes de sequera que Catalunya està vivint de forma cíclica els darrers anys i, que s’estan accentuant a causa de la crisi/emergència climàtica, fan necessari que tots els sectors de la societat consolidem i integrem en la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles.

El consum mitjà d’aigua a Catalunya és d’uns 117 litres per habitant i dia (l’OMS estableix que el límit mínim necessari és de 100 litres/ habitant/ dia). Aquesta contenció generalitzada és un gran aliat no només per ajudar a garantir la disponibilitat d’aigua sinó també per prendre consciència d’una cultura d’estalvi i sostenibilitat envers el medi ambient.

Pren nota d’aquests consells de l’Agència Catalana de l’Aigua, per molt que puguin semblar molt obvis, poden ajudar a estalviar aigua de manera sostenible.

1. Tanca les aixetes

Mentre t’ensabones les mans, et rentis les dents o t’ensabonis a la dutxa, no deixis córrer l’aigua. Sabies que una aixeta d’aigua oberta raja a 10 l/min?

2. Tria sempre dutxar-te abans de banyar-te

Una banyera plena pot arribar a gastar més de 300 l d’aigua, mentre que a la dutxa se’n gasten uns 50 l. La diferència és innegable.

3. Recull l’aigua de la dutxa

Utilitza un cubell per recollir l’aigua mentre no surt calenta i aprofita-la per a altres usos com ara regar les plantes de casa o rentar plats.

4. Ull amb el dipòsit del vàter

Si no disposes de dipòsits de doble descàrrega, posa una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit. L’estalvi és d’uns 3 litres d’aigua en cada descàrrega!

5. Rentadora i rentaplats amb càrrega completa

Aprofita al màxim la seva capacitat per no haver-ne de posar de més.

6. El vàter no és una paperera

Un vàter normal buida entre 9 i 12 litres d’aigua en cada ús. Llença-ho a la paperera, no al vàter!

7. Repara les fuites d’aigua

Detecta i resol qualsevol fuita d’aigua a les aixetes, canonades i cisternes. Ho notaràs també en la factura de l’aigua.

8. Reutilitza l’aigua

Utilitza l’aigua d’escaldar fruites i verdures per regar les plantes. També pots reutilitzar l’aigua de cocció d’aliments per regar, sempre que no contingui sal o productes químics nocius.

9. Instal·la airejadors i reductors

Instal·la airejadors i reductors de cabal a les aixetes per reduir-ne la quantitat que en surt. Barregen aigua amb aire i permeten estalviar fins a un 50%!

10. Vigila amb el que llences per l’aigüera

Hi ha productes (oli, detergents, pintura) que són de difícil eliminació o nocius per al medi. Un sol litre d’oli mineral pot contaminar 10.000 litres d’aigua. Cal, doncs, que els separis i els portis als punts verds per reciclar-los correctament.

​ Esperem que aquests consells et resultin d’utilitat!

També et pot interessar aquest article per passar un dia més ecològic.