Pastís de figues

Des de fa segles, els pastissos són un símbol de celebració, alegria i bons desitjos. Nosaltres en fem 96, d’anys, que no és un segle, però quasi i ho volem celebrar recuperant aquest meravellós pastís de figues de la Inés de Domingo Juan.
Ingredients:
Per a cada pa de pessic (a la recepta en fem servir 3)
- 210 g de farina
- 3 cullerades soperes de cacau en pols
- 200 g de sucre
- 240 ml d’aigua
- 5 cullerades d’oli de gira-sol
- 1 cullerada de cafè soluble
- 1 culleradeta de vinagre
- 1 culleradeta d’essència de vainilla
- 1 culleradeta de bicarbonat
- 1 pessic de sal
Ingredients per al caramel salat:
- 200 g de sucre
- 200 ml de nata amb un 35% de matèria grassa
- 2 cullerades d’aigua
- 20 g de mantega
- 1 pessic de sal
Ingredients per a la crema de mascarpone:
- 300 g de formatge mascarpone
- 300 g de nata per muntar amb un 35% de matèria grassa
- 1 culleradeta d’essència de vainilla
- Sucre llustre al gust
Xarop de figues:
- 3 cullerades de melmelada de figues
- 3 cullerades d’aigua
Preparació:
- Preescalfa el forn a 180ºC.
- Barreja la farina, el cacau en pols, el bicarbonat, el sucre, la sal i el cafè soluble.
- En un altre bol posa l’oli de girasol, el vinagre, la vainilla i la tassa d’aigua. Afegeix-los al bol dels sòlids i barreja bé.
- Posa la massa en un motlle i cap al forn mitja hora. Espera 10 minuts, treu-lo del motlle i que s’acabi de refredar sobre una reixeta. Repeteix el procés dos cops més, que en necessites tres.
- Per fer el caramel salat, barreja l’aigua i el sucre en una cassola a foc mig fins que el sucre es torni líquid i adquireixi un to daurat.
- Mentrestant en una altra cassola posa-hi la nata i la sal i quan bulli, reserva-ho.
- Aparta el caramel líquid del foc i afegeix-hi mantega. Compte que crema! Quan es desfaci la mantega, posa-ho al foc altre vegada i incorpora-hi la nata amb compte. Deixa que es refredi i guarda-ho en un pot hermètic.
- Talla els tres pastissos amb un ganivet perquè quedin iguals.
- Prepara el xarop de figues escalfant la melmelada amb l’aigua en una cassola. Quan estigui calent, cola’l i reserva’l.
- Finalment, prepara la crema de mascarpone posant tots els ingredients en un bol alt i batent a alta velocitat fins a obtenir una crema molt espesa.
- Munta el pastís posant pa de pessic, xarop, crema de mascarpone i repetint el procés amb la resta. Cobreix els laterals de crema i posa el pastís a la nevera.
- En el moment de servir posa-hi caramel salat i decora-ho amb fruita de temporada!
Què? T’animes a fer-lo? No cal esperar a fer els 96 per celebrar-ho amb un pastís tan bo com aquest! Si busques els ingredients per fer-lo (o un d’aquests altres pastissos) els trobaràs a les nostres botigues i a la web de compra:
