El nostre blog

Publicado el dia

Pastís de figues

Des de fa segles, els pastissos són un símbol de celebració, alegria i bons desitjos. Nosaltres en fem 96, d’anys, que no és un segle, però quasi i ho volem celebrar recuperant aquest meravellós pastís de figues de la Inés de Domingo Juan.

Ingredients:

Per a cada pa de pessic (a la recepta en fem servir 3)

  • 210 g de farina
  • 3 cullerades soperes de cacau en pols
  • 200 g de sucre
  • 240 ml d’aigua
  • 5 cullerades d’oli de gira-sol
  • 1 cullerada de cafè soluble
  • 1 culleradeta de vinagre
  • 1 culleradeta d’essència de vainilla
  • 1 culleradeta de bicarbonat
  • 1 pessic de sal

Ingredients per al caramel salat:

  • 200 g de sucre
  • 200 ml de nata amb un 35% de matèria grassa
  • 2 cullerades d’aigua
  • 20 g de mantega
  • 1 pessic de sal

Ingredients per a la crema de mascarpone:

  • 300 g de formatge mascarpone
  • 300 g de nata per muntar amb un 35% de matèria grassa
  • 1 culleradeta d’essència de vainilla
  • Sucre llustre al gust

Xarop de figues:

  • 3 cullerades de melmelada de figues
  • 3 cullerades d’aigua

Preparació:

  1. Preescalfa el forn a 180ºC.
  2. Barreja la farina, el cacau en pols, el bicarbonat, el sucre, la sal i el cafè soluble.
  3. En un altre bol posa l’oli de girasol, el vinagre, la vainilla i la tassa d’aigua. Afegeix-los al bol dels sòlids i barreja bé.
  4. Posa la massa en un motlle i cap al forn mitja hora. Espera 10 minuts, treu-lo del motlle i que s’acabi de refredar sobre una reixeta. Repeteix el procés dos cops més, que en necessites tres.
  5. Per fer el caramel salat, barreja l’aigua i el sucre en una cassola a foc mig fins que el sucre es torni líquid i adquireixi un to daurat.
  6. Mentrestant en una altra cassola posa-hi la nata i la sal i quan bulli, reserva-ho.
  7. Aparta el caramel líquid del foc i afegeix-hi mantega. Compte que crema! Quan es desfaci la mantega, posa-ho al foc altre vegada i incorpora-hi la nata amb compte. Deixa que es refredi i guarda-ho en un pot hermètic.
  8. Talla els tres pastissos amb un ganivet perquè quedin iguals.
  9. Prepara el xarop de figues escalfant la melmelada amb l’aigua en una cassola. Quan estigui calent, cola’l i reserva’l.
  10. Finalment, prepara la crema de mascarpone posant tots els ingredients en un bol alt i batent a alta velocitat fins a obtenir una crema molt espesa.
  11. Munta el pastís posant pa de pessic, xarop, crema de mascarpone i repetint el procés amb la resta. Cobreix els laterals de crema i posa el pastís a la nevera.
  12. En el moment de servir posa-hi caramel salat i decora-ho amb fruita de temporada!

Què? T’animes a fer-lo? No cal esperar a fer els 96 per celebrar-ho amb un pastís tan bo com aquest! Si busques els ingredients per fer-lo (o un d’aquests altres pastissos) els trobaràs a les nostres botigues i a la web de compra: