El nostre blog

Publicado el dia

Què és el “Batch cooking”?

Batch cooking

Potser ho has llegit a les xarxes, o algun amic t’ha explicat com li ha canviat la vida des que practica el “batch cooking”. Aquest mètode de cuina ha revolucionat el món de les carmanyoles i ha afegit temps lliure durant la setmana a moltes persones. T’expliquem què és i com pots portar-lo a terme.

El “batch cooking” (cuina per lots, en anglès) es refereix al fet de preparar la major quantitat d’àpats de la setmana de cop, normalment el diumenge a la tarda. No es tracta de cuinar tots els ingredients, sinó de tenir a punt els bàsics, per reduir el temps que hi dediquem entre setmana. Això voldrà dir que quan surtis de casa un dimecres, només caldrà que ajuntis els ingredients d’una amanida de llenties, o que descongelis la crema de verdures.

La xarxa està plena de menús per portar a terme aquesta estratègia. Només cal que en feu una cerca ràpida. Nosaltres us explicarem alguns consells perquè podeu aplicar fàcilment el “batch cooking” al vostre dia a dia.

  • Inclou verdures a tots els àpats. A part de que seran molt més saludables, pots cuinar-ne un bon grapat a la vegada i guardar-les a la nevera uns dies. Poden servir tant com a aliment principal com a acompanyament.
  • Fes menjar que es pugui conservar diversos dies. Per exemple, moltes salses no aguantaran tota la setmana, pel que és millor evitar-les, o fer-les el mateix dia ràpidament.
  • Sigues creatiu! Fes diversos plats amb un mateix ingredient. Per exemple, amb cigrons pots fer amanides, guisats, hummus o arrossos.
  • La pasta, com que és ràpida de fer, és millor cuinar-la just abans de l’àpat, o al sortir de casa, ja que no aguanta tan bé dins la nevera o congelada.
  • En canvi, el cuscús o l’arròs sí que aguanten uns dies, pel que en podeu fer remeses grans i repartir-les durant la setmana.
  • Pensa quin menú faràs abans d’anar a comprar. Així evitaràs comprar més del compte o adonar-te que et falten ingredients bàsics quan et posis a cuinar,

I una de les coses que us servirà més és congelar:

  • Fes-ho per porcions. Serà molt més fàcil per després treure només el que necessites.
  • Per descongelar, treu-ho la nit abans i deixa-ho dins la nevera.
  • Només posa dins el congelador els aliments que aguantin bé, com l’arròs, les sopes, les cremes, les hamburgueses veganes, algunes verdures… Les fruites, salses, ous, patates, formatges i verdures crues, per exemple, no toleren bé la congelació.

Com veus, no és un mètode gens difícil, i cadascú se’l pot aplicar en la mesura que més li convingui. Pots preparar-te tots els àpats o bé només allò bàsic i acabar-ho de cuinar el mateix dia, depenent del temps que li puguis dedicar. El que sí que és molt útil del “batch cooking” és el fet de tenir un major control de la teva dieta, preparant coses saludables i casolanes. Anima’t a intentar-ho!