El nostre blog

Publicado el dia

5 curiositats de lo Marraco que potser no sabies

Després d’un llarg i calorós estiu per fi ha tornat… Lo Marraco, amb les festes de la tardor! No podia ser d’una altra manera: s’ha de celebrar com cal l’arribada de la nova estació i lo Marraco no hi podia faltar. Es tracta d’una de les figures més populars de les festes de Lleida, però, és de les més conegudes? Comprovem-ho!

Imatge extreta de: www.paeria.es
Imatge extreta de: www.paeria.es

1. Marraco té orígens bascos
La paraula Marraco prové del basc i significa, senzillament, drac. Els seus orígens daten del segle V a.C., ja fa més de 2.500 anys, que es diu de pressa…

2. Abans dels romans ja causava sensació
A la Catalunya occidental i Aragó oriental preromans, el poblat dels ilergets ocupava les riques conques del Segre. Per aquests antics habitants, lo Marraco era molt i molt important, ja que aquest animal simbolitzava el seu Déu, ni més ni menys. Per tant, es tracta d’un símbol molt estimat ja històricament, la seva popularitat no és fruit de la casualitat.

3. A l’edat mitjana va començar a desfilar
Va ser durant les processons de Corpus on va començar a circular un vehicle amb forma de drac monstruós, cap al segle XVI. Tot i proveir d’una cultura pagana, es va incorporar amb molta força dins el món tan religiós d’aquella època. No hi ha res que el somriure encantador del Marraco no pugui aconseguir 🙂

4. L’actual Marraco té 59 anys i pesa més de dues tones
Té unes mides amb les quals és molt difícil passar desapercebut: 8,5 metres de llarg, 2,9 d’ample i 3,75 d’alçada. Amb aquestes dimensions no ha de sorprendre que el seu pes superi les dues tones.

Es va construir l’any 1957 per l’arquitecte Lluís Domènech Torres. Així que ja fa 59 anys que treu fum pel nas, esperem que no es demani encara la jubilació! Abans de l’actual va haver-hi dos més: l’originari, de 1907, i la segona versió, de 1941.

Imatge extreta de: www.festes.org
Imatge extreta de: www.festes.org

5. El van donar per mort
El 8 de novembre de 1982, la gota freda del nord de Lleida va fer sortir-se de mare el riu Segre, devastant tot al seu pas: fins i tot, un magatzem municipal conegut com les Barques d’en Tòfol. Aquesta era la casa del pobre Marraco, que va ser donat per mort.

Van publicar unes quantes notes de comiat a la premsa fins que el 19 de novembre es va saber la gran notícia: “Lo Marraco” era viu! Una columna del magatzem el va salvar de ser arrossegat per la riuada i tota la ciutat es va alegrar amb la notícia 🙂

Imatge extreta de: www.paeria.es
Imatge extreta de: www.paeria.es

6. Servia per espantar la canalla
Es tractava d’un ésser fantàstic al qual feien referència els adults quan volien que els nens fossin més obedients. La primera versió del drac, la del 1907, tenia una característica molt peculiar: s’empassava els nens per la boca i els expulsava per la cua! La llengua servia de tobogan articulat. La segona versió del drac també compartia aquesta peculiaritat i avui dia, la tercera versió és més pacífica, només vol els xumets. L’entrega dels xumets representa pels nens el pas simbòlic en què es comencen a fer grans.