El nostre blog

Publicado el dia

Educar en igualtat, empatia i respecte

A vegades, els pares i mares tenim dubtes sobre si estem educant bé els nostres fills. Preguntes de si el que fem avui els ajudarà a ser uns adults respectuosos amb els altres i amb el seu entorn. El que aprenen de petits influenciarà la seva manera de fer quan siguin adults. Ara és el moment de fer-los prendre consciència del que és important. Et portem algunes pautes per educar en valors que et poden servir d’ajuda.

1 Tots som iguals

Sigues un bon exemple:
Educar en igualtat és un valor fonamental. Els més petits són molt tolerants i entenen els conceptes fàcilment. Tot i així, el seu exemple són els adults i si veuen que la seva figura de referència fa diferències o discrimina a algú, ells copiaran el comportament.

pexels-photo-117460

Respon als dubtes amb naturalitat:
No facis comentaris negatius cap a persones davant seu i respon a totes les preguntes que tingui amb naturalitat. Explica-li que totes les persones tenim el mateix valor, sense importar la classe social, l’aspecte físic, la raça, la religió, l’orientació sexual…

Escolta’l per detectar casos de discriminació:
Estigues pendent del que t’expliqui sobre l’escola per detectar possibles casos de bulling o discriminació.

2 Ajudem-nos els uns als altres

Potencia la seva empatia:
Tots sentim empatia, cap a una persona en una situació difícil, un amic que està trist o que està content perquè ha aprovat un examen, un gos abandonat… Explica’ls que aquests sentiments són molt bonics i que els permeten connectar amb l’altra gent per saber com se senten. Així cada vegada que sentin sentiments que provinguin d’una altra persona sabran que és una cosa positiva i seran més solidaris.

brothers-family-siblings-boys-50692

No permetis l’enveja:
L’enveja és perillosa i, a més, fa passar una mala estona a aquell qui la pateix. Ensenya al teu fill a alegrar-se pels èxits dels demés i anima’l a treballar per aconseguir els seus objectius en comptes de fixar-se en els altres. No comparis el teu fill amb d’altres nens i valora les seves virtuts. Per ell és molt important el que tu pensis.

3 El respecte ens fa grans

Respecte cap a les persones:
Per ser una persona de profit, el respecte és vital. Ensenya’ls a ser respectuosos i educats quan tractin amb altres persones. No permetis males contestacions ni egoismes. Felicita’l quan es porti bé i explica-li que si mostra respecte per totes les persones serà un exemple pels seus companys. Deixa-li clar que les persones som només persones, no som diners, ni races, ni religions… Estigues molt al cas per detectar paraules despectives (que hagi après a l’escola o a la televisió) que puguin corrompre la seva visió del món. Si en diu alguna, pregunta-li per què ho diu i si sap el que significa. Explica-li calmadament perquè entengui la realitat.

Si practica alguna activitat o esport, dóna importància a valors com el treball en equip, l’amistat, la diversió, la creativitat, l’esforç, l’activitat física… i digues-li que el més important no és guanyar ni ser el més bo. És allà per divertir-se, fer amics i aprendre.

Respecte cap als éssers vius:
No només hem de ser respectuosos amb els humans, també amb l’entorn que ens envolta. El respecte cap als animals, els arbres o les plantes diuen molt de les persones. Ensenya-li a estimar la fauna i la flora i a no malmetre-la. I recorda-li també que el mobiliari urbà, tot i no estar viu, s’ha de tractar bé.

girl-rabbit-friendship-love-160933

Valorem el que tenim:
Avui en dia, el món està ple d’objectes per comprar que criden l’atenció dels nens. No li compris tot el que demani i ensenya-li a valorar el que té. Explica-li el valor del menjar, el que costa guanyar diners i que ha de ser responsable i cuidar de les seves coses: material de l’escola, joguines, l’habitació ordenada…

 

Esperem que aquests consells et serveixin d’ajuda amb l’educació dels més petits. Ells són el futur!